Annons
Nyheter

Beställningsmord på svenska i rätten

Under sin smekmånad i Sydafrika sköts den 28-åriga svenskan ihjäl vid ett överfall. Tre och ett halvt år senare ställs hennes brittiske make inför domstol i Kapstaden, åtalad för att ha beställt mordet.
Nyheter • Publicerad 11 maj 2014

På måndagen hålls en förberedande förhandling i domstolen, som enligt nyhetsbyrån AFP ska avgöra om parterna är redo att gå till rättegång.

Tre män har redan dömts till långa fängelsestraff för mordet på svenskan, som inträffade i november 2010. Hennes make, den förmögne 34-årige affärsmannen Shrien Dewani, hävdar att parets bil blev kapad av beväpnade män när de körde genom kåkstaden Gugulethu.

Annons

Dewani och chauffören lyckades undkomma. Dagen efter hittades hustrun ihjälskjuten i bilens baksäte.

Dewani återvände till Storbritannien. I förhör har det framkommit uppgifter om att maken skulle ha varit den som beordrade mordet, vilket han nekar till.

Efter en tre år lång juridisk kamp, då Dewani åberopade hälsoskäl för att slippa bli utlämnad, överfördes han för drygt en månad sedan till Sydafrika.

Fallet har retat upp många sydafrikaner, som anser att han använt landets dåliga rykte som ett våldsamt och farligt land för att försöka dölja mordet på hustrun.

Dewani är misstänkt för mord, anstiftan till mord och domstolstrots.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons