Nyheter

Besöksboom väntas för hamnar under midsommar

Fler semesterfirande svenskar väntas ge sig ut på sjön i sommar. Men det ställer krav på gästhamnarna där båtarna ligger tätt – inte minst i midsommar.
Resor • Publicerad 6 juni 2020
När coronapandemin sätter stopp för utlandsresor väntas fler svenskar ge sig ut på sjön i sommar. Arkivbild från Smögen.
När coronapandemin sätter stopp för utlandsresor väntas fler svenskar ge sig ut på sjön i sommar. Arkivbild från Smögen.Foto: Heiko Junge/NTB/TT

En högsommardag kan båtarna ligga tätt i Sveriges populäraste gästhamnar, i vissa fall förtöjda flera stycken längs med varandra. Och när det nu är tillåtet att resa inrikes igen – samtidigt som UD:s avrådan för utrikesresor ligger kvar – väntas fler svenskar semestra till sjöss.

– Vi ser en uppgång. Många som vanligtvis seglar i Norge, Tyskland och Danmark seglar på hemmavatten nu, säger Dick Netterlid, generalsekreterare på Riksföreningen Gästhamnar Sverige (RGS).

Branschen drog en lättnadens suck när beskedet om inrikesresor kom, och redan nu ser bokningsläget "positivt ut" enligt Dick Netterlid.

– Vår bransch är beroende av gäster rent ekonomiskt, så vi hoppas på en "invasion" nu. Men det ställer krav på oss att ta ansvar och hålla den sociala distansen, säger han och tillägger:

– Vi tar det på största allvar och jobbar jättemycket med den här frågan.

Nya rutiner

Malin Dunér, hamnkapten för gästhamnarna på Sandhamn, Lökholmen och Telegrafholmen i Stockholms skärgård, tror att många vill fira midsommar i sina båtar.

– Det är svårt att veta i nuläget, men jag tror att det kommer att komma ganska många båtar, säger hon.

Ändå blir inte allt som vanligt. Coronaviruset och risken för smittspridning hägrar fortsatt över semesterparadisen.

I Sandhamn är det traditionella firandet med midsommarstång inställt, den allmänna bastun är stängd. Hamnkontoret såväl som dusch- och toalettutrymmen har fått nya regler kring köer och ett max antal personer som får vistas där samtidigt. Lappar om att hålla avstånd är tapetserade över bryggorna.

– Dessutom tar vi extra rundor för att sprita kortmaskiner, handtag och kranar överallt, säger Malin Dunér.

Automatisk distans

I Smögens gästhamn i Bohuslän har man infört liknande regler. För det är just trängseln på land som är det stora problemet – i sin båt är man trygg.

– Det blir ett avstånd på två till tre meter mellan båtarna per automatik. Så det blir inget större problem, säger Ulf Jensen, anläggningstekniker vid hamnen i Sotenäs kommun, där Smögen ligger.

Inte heller när det gäller så kallade longside-platser, där båtarna ligger förtöjda långsida mot långsida och man måste passera över någon annans båt för att komma till bryggan, är det ett problem enligt Ulf Jensen.

– Där är det ändå så att man går i fören på båtarna. Man går aldrig i aktern, det är privat område. Avståndet hålls ändå, säger han.

Samtliga som TT pratar med säger att läget är under kontroll inför midsommarhelgen.

– Det blir lite speciellt i år, men vi känner oss väl förberedda. Att besöka en godkänd officiell gästhamn är tryggt så länge man följer Folkhälsomyndighetens råd, säger Dick Netterlid på RGS.

Fakta: Så båtsemestrar du säkert i coronatider

Stanna hemma om du känner symtom på feber, snuva och hosta.

Tänk på att verkligen försöka minimera alla skaderisker i ditt båtliv för att inte belasta vården.

Minimera antalet ombord till en "trygg grupp" som den närmaste familjen.

Tvätta händerna ofta med tvål och ha handsprit med ombord.

Lägger du till i gästhamn, följ hamnens rekommendationer.

I naturhamnar är det lätt att få rejäla avstånd mellan båtar och besättning.

Håll avstånd på bryggor och i land. Håll även avstånd mellan båtarna i hamn.

Använd flytväst, det minimerar risken för olyckor och drunkning.

Källa: upplevbatlivet.se, en guide till säkert båtliv från svenska båtorganisationer

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.