GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Besked om tåg i god tid – annars blir det vite

Boka tågbiljett? Var god vänta. Så har det varit för många som försökt planera en resa på räls i år.
Trafik • Publicerad 1 juli 2022
Trafikverket måste ge SJ och andra operatörer bättre besked om banarbeten. Arkivbild.
Trafikverket måste ge SJ och andra operatörer bättre besked om banarbeten. Arkivbild.Foto: Bertil Ericson/TT

Nu måste Trafikverket lösa problemet med försenade körplaner för tågtrafiken, kräver Transportstyrelsen. Om inte tågbolagen –och därmed resenärerna – i rimlig tid får besked om vilka tåg som kan rulla som tänkt blir det straffavgift.

Kravet ställs efter en lång period av sena besked om banarbeten. Utan den informationen kan tågbolagen inte planera sin bemanning och annat i verksamheten, eller släppa biljetter till försäljning.

Enligt regelverket ska tidsfristen vara 18 veckors framförhållning. I december 2021 varslade Trafikverket att den på grund av "interna faktorer i organisationen" inte skulle klara detta, och sänkte fristen till 13 veckor. Men inte heller den har kunnat hållas. Transportstyrelsen skriver i sitt beslut att framförhållningen i april var så kort som en– två veckor.

När biljetter släpps så nära inpå en tänkt resa är risken stor att resenärerna väljer andra transportmedel, konstaterar Transportstyrelsen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.