Nyheter

Stockholms stad: Äldre ska få utomhusbesök

I närmare tre månader har de som bor på äldreboenden i landet levt med besöksstopp. Det tycker Stockholms stad är för länge – och inför nu nya rutiner för att äldre ska kunna träffa anhöriga utomhus.
Coronaviruset • Publicerad 9 juni 2020
Erik Slottner (KD), äldre- och trygghetsborgarråd i Stockholm, vill bryta isoleringen för de äldre inför sommaren.
Erik Slottner (KD), äldre- och trygghetsborgarråd i Stockholm, vill bryta isoleringen för de äldre inför sommaren.Foto: Jessica Gow/TT

– Vi kan inte låta det gå en hel sommar utan att våra äldre får besök, säger Erik Slottner (KD), äldre- och trygghetsborgarråd i Stockholm.

Det var under en pressträff med Stockholms stad som beskedet om att nya riktlinjer kring besök gått ut till alla verksamheter – både privata och kommunala – i staden.

– Det är rutiner om hur utomhusbesök ska kunna tillåtas på ett säkert sätt. Det är viktigt att de äldre kan få träffa sina nära och kära, men på ett tryggt sätt, säger Erik Slottner.

Han pekar på att det finns risker med att sitta isolerad för länge – psykisk och fysisk ohälsa.

– Coronapandemin ska inte isolera de äldre mer än nödvändigt, säger Erik Slottner.

Han vill också bryta isoleringen för de äldre som inte bor på äldreboenden.

– Jag vill att de äldre ska få uppleva en skön sommar, som också innebära kontakt med nära och kära.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.