Nyheter

Besked i dag: Kritiserade sjukförsäkringsreformen ligger fast

Reglerna för sjukförsäkring har fått mycket kritik och socialdepartementet har lovat en översyn "i närtid". Men några större förändringar är inte att vänta.
Nyheter • Publicerad 13 oktober 2010

Reformen ligger fast, enligt socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M).

– När jag nu säger att jag är beredd att till och med med förstoringsglas leta fel och brister...så är det inte på något vis en förändring av den grundläggande reform vi har genomfört, säger han till Ekot.

Eneroth (S) kritisk

– Ett obegripligt uttalande, säger Tomas Eneroth, Socialdemokraternas talesperson i socialförsäkringsfrågor, om Ulf Kristerssons besked.

– Det är uppenbart att han (Kristersson) inte riktigt har förstått de legitimitetsproblem som sjukförsäkringen har nu. Ser man inte de bekymmer som regeringens sjukförsäkringsreform lett till, då är man blind för verkligheten, säger Tomas Eberoth.

– Jag ser att det är nödvändigt att regeringen skyndsamt förändrar sjukförsäkringen så att vi förhindrar massutförsäkringar under de kommande åren. Dessutom behövs naturligtvis kraftigt ökade insatser för stöd till rehabilitering.

V: Inget förstoringsglas behövs

Sedan socialförsäkringsminister Ulf Kristersson i dag sagt sig vara beredd att leta brister i sjukförsäkringsreformen med förstoringsglas, säger Vänsterpartiet att det inte behövs något förstoringsglas. Wiwi-Anne Johansson, talesperson i socialförsäkringsfrågor för Vänsterpartiet, anser att Ulf Kristersson inte agerar tillräckligt snabbt och därmed tar för lätt på sin uppgift.

– Det är liv som förstörs under tiden som man stirrar med sitt förstoringsglas för att se vad som egentligen är fel.

Wiwi-Anne Johansson säger att det är nödvändigt med snabba förändringar i reglerna för försäkringskassorna.

– Det är häpnadsväckande att man inte tar det mer seriöst och ser det som mer akut.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.