Nyheter

Berlusconi avgår - snart

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi avgår. Men först efter det att de nya reformer som krävts av EU har godkänts av parlamentet.
Nyheter • Publicerad 8 november 2011
Silvio Berlusconi har lovat att kliva åt sidan.
Silvio Berlusconi har lovat att kliva åt sidan.Foto: Gregoria Borgia/AP
Foto: Andrew Medichini/AP

Den senaste turen i den ekonomiska krisens Italien tog en ny vändning sent på tisdagen då Berlusconi träffade Italiens president Giorgio Napolitano. Vid mötet lovade Berlusconi att han lämnar premiärministerposten när det senaste krispaketet har antagits.

Ringde själv

Sin vana trogen ringde den 75-årige veteranen, som dominerat italiensk politik i 17 år, själv in till den största av de tv-stationer som han äger.

– När finanslagen har godkänts, som har de tillägg som Europa kräver och som eurogruppen har begärt, så kommer jag att avgå. Då kan statschefen inleda förhandlingar, sade Berlusconi till Canale 5 enligt Reuters.

Berlusconi sade att det är avgörande att "vi måste visa marknaderna att vi är seriösa".

– Det är vad som är viktigt och vad vi måste bry oss om – sedan kan vi bekymra oss över vem som leder landet, sade Berlusconi.

Litet stöd

Även president Napolitano bekräftade löftet, som kom efter en hård dag för Berlusconi vars regering klarade av en omröstning om fjolårets budget endast tack vare att oppositionen lade ned sina röster.

När siffrorna räknades ihop vid 16-tiden på tisdagen visade det sig att "bara" 308 av 630 ledamöter stött Berlusconi.

Gian Luigi Bersani, partiledare för vänsteroppositionen DP, räknade snabbt ut konsekvenserna.

– Regeringen har inte längre majoritet i denna kammare, sade Bersani enligt AFP och vände sig till Berlusconi med en direkt uppmaning:

– Lämna in din avskedsansökan!

Alfano tar över?

Ett av regeringens koalitionspartier, Lega Nord, förklarade redan inför tisdagens omröstning att man inte längre vill ha kvar Berlusconi som regeringschef.

– Vi har bett premiärministern att avgå, sade Lega Nords partiledare Umberto Bossi till reportrar och förde fram förre justitieministern Angelino Alfano som ersättare. Alfano är partisekreterare i Berlusconis parti Frihetens folk och har länge setts som Berlusconis tilltänkte efterträdare.

Samtidigt noterades under tisdagen ett ränterekord på 6,76 procent på den tioåriga statsobligationen, farligt nära det som anses vara "smärttröskeln" för vad marknaden kan acceptera innan landet tvingas begära stöd från Internationella valutafonden och EU.

Silvio Berlusconi

Den i dag 75-årige Silvio Berlusconi har hamnat i rampljuset i många märkliga sammanhang.

I juli 2009 anklagas premiärministern för umgänge med prostituerade. Han svarar att han inte är något helgon, men svär att sitta mandatperioden ut.

I december samma år förs han till sjukhus med blodigt ansikte sedan han attackerats av en man med psykiska problem.

I mars 2010 klubbar italienska senaten en lag som skyddar Berlusconi och hans ministrar från rättegång i 18 månader. Under året följer mängder av politiska strider och en hårfin seger i en förtroendeomröstning.

Berlusconi anklagas, i november 2010, åter för samröre med unga flickor. Han svarar: "Det är bättre att gilla vackra flickor än att vara homosexuell".

I år har Berlusconi förlorat ett lokalval och en folkomröstning – och de politiska striderna, sexanklagelserna, rättsprocesserna och uppgifterna om ""bunga bunga"-festerna har fortsatt. Några strider har han vunnit, och några har han förlorat.

Italiens skenande ekonomiska problem har också fått EU, IMF och kreditvärderingsinstituten att sparka bakut. Efter att fyra dagar tidigare ha återvänt från ett förödmjukande G 20-möte i Frankrike lovade Berlusconi på tisdagen att lämna sin post när det senaste krispaketet har antagits.

Källa: Reuters.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.