Annons
Nyheter

Bergsbor väntar med bröllop

Männen i Malmö och kvinnorna i Sävsjö gör det tidigt. I jämtländska Berg blir det vigsel först i den gyllene medelåldern.
Nyheter • Publicerad 1 november 2009

Det är Statistiska centralbyrån (SCB) som listat brudars och brudgummars snittålder i olika kommuner. Kvinnorna i Sävsjö är tidigast ute – de gifter sig när de är 29,3 år och tätt därefter kommer kvinnorna i Landskrona, Gnosjö, Vaggeryd och Malmö. Även männen i Malmö gifter sig i relativt unga år: genomsnittsåldern är 32,7 år, och nästan lika unga är männen i Jönköping, Mullsjö, Sävsjö och Åstorp.

De som väntar längst bor längre norrut. Berg har landets äldsta brudpar – där är kvinnorna 36,5 år och männen 40,4 år när de gifter sig. Kvinnorna i Nordanstig, Vaxholm, Dorotea och Bräcke har också passerat 35 när de växlar ring, medan männen i Orsa, Ragunda, Ljusnarsberg och Älvdalen snart efter bröllopet kan fira 40-årskalas.

Annons

Men det händer ju att äkta makar går skilda vägar. Och det är storstadsborna som har de kortaste äktenskapen. I Stockholm och Botkyrka kommer skilsmässan efter nio år, i Malmö och Huddinge efter knappt tio år.

I Grästorp i Västra Götaland däremot har det genomsnittliga äktenskapet däremot varat i 18 år när skilsmässan är ett faktum. Skilsmässoparen i Övertorneå, Överkalix och Dorotea har också haft många år tillsammans innan de separerar, konstaterar SCB i "Beskrivning av Sveriges befolkning".

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons