Beredda svenskar red ut stormen
Men ännu på måndagskvällen saknade tusentals hushåll ström och snart väntas nytt busväder.
I god tid gick SMHI på söndagen ut med en så kallad klass 3-varning, den allvarligaste varningen på skalan, för Skåne och Halland. Det tog skruv och försatte berörda myndigheter i högsta beredskap.
– Aktörer på kommunal och regional nivå har klarat av att samverka och hjälpa varandra både före och under stormen, säger Erik Löfgren, pressekreterare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
Under ovädrets härjningar uppmättes rejäla vindstyrkor, bland annat på Hanö och Väderöarna där det blåste 41 respektive 37 meter per sekund i byarna.
Tågen rullar
I Landskrona hamn slets en 6 000 ton tung flytdocka loss i stormen och landade på en sjöäng helt nära motorvägen E 6. Bärgningsarbetet väntas bli komplicerat.
På många håll fälldes ett stort antal träd för vinden. Med hjälp av stickprov hoppas Skogsstyrelsen kunna göra en uppskattning av hur stora skador stormen vållat skogarna.
Nästan all tågtrafik söder om banan mellan Göteborg–Karlskrona/Kalmar stängdes under söndagskvällen vilket innebar att samtliga avgångar med SJ:s X 2000-tåg mellan Malmö och Göteborg ställdes in och även trafiken till Stockholm stoppades.
Under måndagen var merparten av rälsen rensad och tågen rullade i det närmaste som vanligt men med vissa förseningar.
Nytt lågtryck
Elnätet sargades också hårt då ledningar drabbades av nedfallna träd. Vid 20-tiden på måndagen hade de stora elbolagen Eon, Vattenfall och Fortum fortfarande omkring 7 500 strömlösa hushåll.
Sannolikt hade det varit betydligt fler om inte elbolagen sedan stormen Gudrun 2005 börjat gräva ner sina elledningar. Då tog det 36 dagar för de sista kunderna att återfå sin el. Nu blir det tre dagar, åtminstone i Blekinge, enligt Eon.
På det stora hela verkar samhällets beredskap ha fungerat. Inga allvarliga personskador har rapporterats.
– Självklart blir det besvärliga konsekvenser för den enskilde individen vid en sådan här storm, men vi har kunnat mildra dem den här gången, säger Erik Löfgren.
Enligt SMHI är ytterligare ett lågtryck på väg mot Sverige i mitten av veckan, men det antas inte vara av samma kaliber som helgens oväder.
80 000 hushåll utan ström
Storm innebär vindstyrkor mellan 24,5 och 28,4 meter per sekund.
Om det blåser mer än 32,7 meter per sekund så är det en orkan.
Stormarna Gudrun (2005) och Per (2007) namngavs i Norge. Lågtrycket som föregick helgens storm döptes i Norge till Berit.
SMHI namnger inte stormar och därför är helgens storm namnlös. I medierna har den kallats Lill-Berit.
Under Gudrun fälldes eller bröts 250 miljoner träd, minst 14 personer dog och över 300 000 hushåll blev strömlösa.
Omkring 80 000 hushåll var utan el under helgens storm. Vid middagstid på måndagen hade antalet sjunkit till 28 000.