Annons
Nyheter

Sánchez ber om ursäkt för spansk samtyckeslag

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez ber offren för den samtyckeslag som infördes förra året om ursäkt.
Spanien • Publicerad 17 april 2023
Spaniens premiärminister Pedro Sánchez. Arkivbild.
Spaniens premiärminister Pedro Sánchez. Arkivbild.Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

Syftet med lagen var att likställa sex utan tydligt samtycke med våldtäkt. Men ett kryphål i lagen resulterade i att hundratals dömda sexbrottslingar i stället fick sina straff kortade.

Anledningen är att lagen även reviderar mini- och maxstraffen för sexuella övergrepp, vilket har öppnat för domare att korta straff med flera månader, och även år, för dömda som överklagat.

Annons

Inom kort väntas det juridiska kryphålet täppas till i lagen som till vardags kallas "endast ja betyder ja".

– Ingen lagstiftare, inte ens de som röstade nej till denna lag, har velat reducera straff. Jag ber om ursäkt till offren och vi ska lösa dessa oavsiktliga effekter eftersom det är det bästa sättet att försvara själva lagen, säger Sánchez i en intervju med lokala medier på söndagen.

Enligt den senaste officiella statistiken har 978 sexbrottslingar fått sina straff kortade sedan lagen infördes. 104 har frigivits i förtid.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons