Nyheter

Beltran: Min karriär är krossad

I sitt gamla hemland Chile är han fortfarande välkommen som artist. Men i övriga operavärlden är det stopp.
– Ja, överallt. Jag får inte längre några inbjudningar, säger Tito Beltran till TT dagen innan han ska svara för sig i två sexmål i hovrätten.
Nyheter • Publicerad 2 september 2008
Tito Beltran står anklagad för två brott av sexuell karaktär inför hovrätten.
Tito Beltran står anklagad för två brott av sexuell karaktär inför hovrätten.Foto: Scanpix

Ystads tingsrätt dömde Beltran till två års fängelse för våldtäkt på en då 18-årig kvinna. Våldtäkten skedde på ett hotell i Skåne under en turné 1999 med Rhapsody in Rock där 18-åringen var skådespelaren Maria Lundqvists barnflicka.

Men hovrättsförhandlingen gäller även att annat mål, där Beltran anklagades för att sexuellt ha utnyttjat en sexårig grannflicka i Kungsbacka. Han anklagades även för övergrepp i rättssak och för att ha smittat flickan med könsherpes. I det målet friades Beltran helt av Varbergs tingsrätt.

Artister vittnar

Under de tre första rättegångsdagarna, med start på onsdagen, tas Varbergsfallet upp. Därefter rullas våldtäktsmålet upp igen med samma strida artistparad i domstolen som i Ystads tingsrätt.

Bland dem som ska vittna igen finns Maria Lundqvist och artisterna Carola Häggkvist, Anders Berglund och Robert Wells. I tingsrätten var Häggkvists och Lundqvists vittnesmål, som stödde 18-åringens version, avgörande för den fällande domen. Enligt rätten var den unga kvinnan helt trovärdig, och hennes berättelse ”sammanhängande och detaljrik och ger ett starkt intryck av att vara självupplevd.”

Beltran har hela tiden hävdat sin oskuld och ser fram emot att få det prövat i högre instans. Trots all den uppmärksamhet som riktas mot hans person.

Portad från operascener

Han ser det som en hetsjakt mot honom sedan han friats i Varbergsmålet. Han hävdar att åklagarna i de båda målen har samarbetat för att få honom fälld och att åklagarna inte följt objektivitetsprincipen, där även fakta som talar till den misstänktes fördel ska beaktas.

– De anklagelser som riktats mot mig har stängt ute mig från världens operascener, hävdar Tito Beltran.

I Chile däremot är han fortfarande välkommen.

– Där tycker de bara att det här är löjligt, säger han.

Vad han tror om sin fortsatta artistkarriär i Sverige väntar han med att berätta tills utslaget fallit i hovrätten.

– Jag kan inte svara på det nu. Just nu är jag nollställd i den frågan.

Bertil Åkesson/TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.