Nyheter

Behring Breiviks mormor paranoid

Den terrormisstänkte Anders Breiviks mormor var psykiskt sjuk med paranoida föreställningar, rapporterar norsk tv i en dokumentär.
Nyheter • Publicerad 22 december 2011
Anders Behring Breivik.
Anders Behring Breivik.Foto: 

Samtidigt kommer ny kritik mot det rättspsykiatriska utlåtandet där Breivik beskrevs som psykotisk.

Breivik och hans familj var inlagda på barn- och ungdomspsykiatrin i Oslo när han var fyra år. Där framgick att hans mor haft en svår uppväxt.

Psykologen som följde pojken rapporterade att han var passiv, ängslig och log avvisande – som följd av moderns problem. Hela familjen var i behov av hjälp och pojken borde få ett fosterhem, hette det då.

Ett rättspsykiatriskt utlåtande från den 29 november om Breiviks hälsa håller inte måttet, anser tre medlemmar i en kommission som ska bedöma utlåtandet, skriver nyhetsbyrån NTB.

Kommissionen biträdande ledare Gunnar Johannessen kritiserar slutsatsen att Breivik skulle vara psykotisk och straffrättsligt otillräknelig.

– Jag är förvånad över dessa uppgifter, säger han i tidningen VG.

Utlåtandet har kritiserats från flera håll, bland annat av den svenska psykiatriprofessorn Johan Cullberg. Han har kallat det "stötande oprofessionellt och fantasilöst" i Dagens Nyheter. Och advokater som företräder Breiviks offer har krävt ett nytt. De har övervägt att begära att andra experter får avge "en second opinion".

Samtidigt som tv-dokumentären framhåller den psykiska sjukdomsbilden i familjen Behring Breivik så är den kommission som ska utvärdera sinnesundersökningen från tidigare i höstas djupt oense. Minst tre av de sju ledamöterna anser att de båda psykiatrikernas undersökning med slutsatsen att Breivik inte var ansvarig för sina handlingar, inte håller måttet.

Kommissionsmedlemmarna är psykologer och psykiatriker. Ett utlåtande hade utlovats till jul, nu är målet att få det klart före nyår.

Oenigheten gäller enligt NRK främst två saker. Dels om Breivik är psykotisk dels att frågan om Breiviks ideologiska uppfattningar inte diskuteras i rapporten.

Det är mycket ovanligt att en granskningskommission ber experter om tilläggsinformation eller ber om en ny sinnesundersökning.

Utomstående fackexperter har redan dömt ur rapporten. Bland kritikerna finns den svenske psykiatrikern Johan Cullberg, som stämplat den norska undersökningen som "stötande oprofessionell".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.