GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Begravningsentreprenör döms för askfiffel

Brott • Publicerad fredag 20:00
I stället för kremeringsaska fick de anhöriga en urna med grus och aska från en brasa. Arkivbild.
I stället för kremeringsaska fick de anhöriga en urna med grus och aska från en brasa. Arkivbild.Foto: Mats Schagerström/TT

En begravningsentreprenör döms till böter för en bluff med aska. I stället för askan från en amerikansk kvinna som avlidit i Malmö och kremerats fick släkten i USA en urna med grus och aska från en brasa, skriver Sydsvenskan.

Begravningsentreprenören har erkänt och förklarat sitt agerande med att det var en stressig period på jobbet. Han fick problem med att få ut ett intyg från Skatteverket och fick därför inte tillgång till askan efter kvinnan så fort som han önskade.

Bluffen avslöjades långt senare, när Svenska kyrkan hörde av sig till anhöriga och frågade varför ingen hämtat ut askan efter den amerikanska kvinnan.

Mannen döms för olovligt förfarande, eftersom han har vilselett kvinnans anhöriga. Straffet blir 80 dagsböter på totalt 4 000 kronor.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.