Annons
Nyheter

Begränsad användning för digitalt id-kort

Inrikes • Publicerad 6 juli 2023
Det går ännu inte att legitimera sig med det digitala id-kortet på Systembolaget. Bilden har distribuerats av Bank-id.
Det går ännu inte att legitimera sig med det digitala id-kortet på Systembolaget. Bilden har distribuerats av Bank-id.Foto: Bank-id/TT

Före midsommar lanserade Bank-id ett digitalt id-kort som skulle kunna användas vid exempelvis utlämning av paket och handel. Men id-kortet fungerar varken på Systembolaget eller Postnord.

Enligt Systembolaget är e-legitimationer en "outforskad marknad", rapporterar P4 Sjuhärad.

Annons

"Systembolaget behöver såklart följa med i utvecklingen och vi undersöker därför om eller på vilket sätt vi kan erbjuda våra kunder möjligheten att legitimera sig med dessa samtidigt som vi behöver fortsätta att säkerställa en efterlevnad av våra försäljningsregler," skriver Systembolaget på sin hemsida.

På Postnords hemsida är det digitala id-kortet inte heller med på listan över godkända legitimationer. Däremot kan man sedan flera år tillbaka legitimera sig med mobilt bank-id i Postnords app.

– Det kommer bli godkänt, men vi håller just nu på med en teknisk etablering. Jag väntar på besked om när, men det kommer bli godkänt inom kort, säger Postnord presschef Anders Porelius till TT.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons