Annons
Nyheter

Bedöms frisk – släpps ändå inte från rättspsyk

Vård • Publicerad 7 september 2023
Mannen anses frisk men får trots det inte lämna slutenvården på rättspsyk efter avslag i förvaltningsrätten och kammarrätten. Arkivbild.
Mannen anses frisk men får trots det inte lämna slutenvården på rättspsyk efter avslag i förvaltningsrätten och kammarrätten. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Läkarna anser att en 24-årig man som dömts till rättspsykiatrisk vård är frisk. Trots det har både förvaltningsrätten och kammarrätten sagt nej till att släppa honom, skriver Dagens Juridik.

Mannen dömdes 2021 för bland annat grovt olaga hot till rättspsykiatrisk vård. Sedan dess har han vårdats på Regionsjukhuset Karsudden i Katrineholm.

Annons

Enligt chefsöverläkaren har mannen under vårdtiden inte uppvisat några symtom och inte heller medicinerats. Han bör därför släppas, enligt läkaren, en bedömning som delas av förvaltningsrättens sakkunniga.

Men förvaltningsrätten sade nej med hänvisning till att mannens personliga förhållanden inte kan anses ordnade samt att det inte kan uteslutas att han återfaller i brott, skriver Dagens Juridik.

Efter det att även kammarrätten avslagit tänker mannen nu överklaga till Högsta förvaltningsdomstolen.

– Det är besynnerligt, vad gör han på en vårdinrättning när vårdbehov saknas?, säger hans advokat, Cafer Demirok, till Dagens Juridik.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons