Annons
Nyheter

Bäver bet hund – men experten är nöjd

Från utrotad till utbredd. För snart hundra år sedan började projektet att återinföra bävern i Sverige, och nu finns det upp mot 130 000 djur i landet. I Stockholm blir bävern en allt vanligare syn.
Djur • Publicerad 7 juli 2020
Bävrar dyker upp på olika platser i Stockholm. Här en bäver i Gröndal i Stockholm.
Bävrar dyker upp på olika platser i Stockholm. Här en bäver i Gröndal i Stockholm.Foto: Lisa Abrahamsson/TT
Bäver har bland annat dykt upp i Mälaren vid Gröndal i sydvästra Stockholm.
Bäver har bland annat dykt upp i Mälaren vid Gröndal i sydvästra Stockholm.Foto: Lisa Abrahamsson/TT

Sedan bävern började återplanteras i Sverige 1922 har den spridit sig över landet. Men det finns platser där etableringen ligger lite efter, bland annat i Stockholm och Uppsala.

– Nu börjar de dyka upp lite här och där i Stockholm, det var väl på tiden, säger Göran Hartman, forskare vid lantbruksuniversitetet i Uppsala.

Inte farliga djur

Annons

Flera medier har rapporterat om hunden Asta som nyligen blev biten av en bäver under ett dopp i Gröndal i sydvästra Stockholm. Bävrar kan bita om de blir stressade eller trängda, men det är inte vanligt enligt Hartman.

– Det kan vara så att det fanns en bäverbosättning precis i närheten och då tolkar bävern det som att det kommer en inkräktare. Sedan kan man inte utesluta att det finns någon ilsken individ någonstans. Men det är inga farliga djur.

Att avråda barn från att bada på grund av bävrar vore som att avråda från skogspromenader om det finns grävlingar och rävar där, enligt Hartman.

– Man ska inte vara framme och peta på dem förstås. Men de är generellt sett inga aggressiva djur.

Hot mot träd

Enligt Hartman är bävrarna ett större hot mot vissa trädsorter än de är mot människor.

– På en del håll kommer man att försöka bli av med bävrarna, men det är för att de äter upp och fäller träd som vi har planerat längs stränder.

Svenskar har vant sig av vid bävrarnas närhet, menar Hartman.

– Nu har vi lyckats åtgärda den skada vi åsamkade djurarten. Vi ska vara tacksamma för att vi har tillbaka bävrarna.

Fakta: Bäver

Bävern är Europas största gnagare och kan bli upp till 100 centimeter lång, om man inte räknar med svansen som i sig kan bli 40 centimeter. Svansen är kal, bred och platt och slås mot vattenytan som en varningssignal.

Bävrar lever i familjer vid vatten med lövskog intill. De bygger dammar med hjälp av trädgrenar, och i dammarna bygger de hyddor. Under vintern stannar bävrarna ofta i sina hyddor där de äter tidigare insamlad bark.

Bävern finns på flera platser i Europa, men i många fall har arten fått återplanterats.

I Sverige utrotades bävern 1870, men återinfördes igen 1922.

Den svenska populationen har uppskattats till minst 100 000 djur, men antalet ökar.

Flest bävrar finns i mellersta och norra Sverige.

Källa: NE

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons