Annons
Nyheter

Bättre överlevnad vid prostatacancer

Tidig behandling med en ny typ av läkemedel förbättrar överlevnaden med runt ett år för patienter med en viss variant av prostatacancer.
Medicin • Publicerad 7 juni 2020
Prostata, även kallad blåshalskörteln, är en körtel hos handjur belägen vid urinrörets översta del. Målning av Jan Håfström.
Prostata, även kallad blåshalskörteln, är en körtel hos handjur belägen vid urinrörets översta del. Målning av Jan Håfström.Foto: Claudio Bresciani/TT

De nya medicinerna är olika hormonläkemedel som i dag används för att behandla patienter med metastaser (dottertumörer) eller där sjukdomen slutat svara på vanlig hormonbehandling.

Nu har man testat samma typ av mediciner fast på patienter där sjukdomen kommit tillbaka genom ökade PSA-nivåer, men som ännu inte fått metastaser, skriver Dagens Medicin.

Annons

– I dagsläget saknas det egentlig behandling för den här patientgruppen utan de får vänta tills man konstaterar metastaser, säger Jan-Erik Damber, professor i urologi vid Göteborgs universitet, till tidningen.

Patienter från denna grupp har nu fått testa substanserna enzalutamid och apalutamid. Resultaten, som presenterades på den nyligen avslutade Asco-kongressen, visar att medianöverlevnaden ökade med cirka 11 respektive 14 månader, jämfört med placebo. Det fanns också en överlevnadsfördel med en tredje substans, darolutamid, men där ansågs uppföljningen inte mogen för att ge medianöverlevnad.

Jan-Erik Damber tror att mellan 500 och 600 patienter med denna typ av prostatacancer kan komma bli aktuella för behandling varje år.

Fakta: Prostatacancer

Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerform. Sjukdomen drabbar framför allt äldre män, omkring hälften är över 70 år. Varje år upptäcks omkring 10 000 nya fall, vilket gör sjukdomen till mannens vanligaste cancerform.

Ibland är sjukdomen ärftlig men för det mesta är orsaken oklar.

Cancer i prostatan innebär att en cancertumör har bildats. Först växer den bara inuti prostatakörteln och märks inte. Det kan ta upp till 10 till 15 år innan tumören sprider sig eller ger symtom.

Symptom som kan tyda på prostatacancer är att kissa ofta, att urinen dröjer när man vill kissa, att urinstrålen är svag och att det finns blod i urinen.

Prostatacancer som har spridit sig kan också ge andra symptom.

Källa: Cancerfonden, 1177.se

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons