Bärplockare bussas till Bulgarien
– Så fort vi får tag i nog antal bussar ska alla vara på väg hem, säger ambassadör Svetlan Stoev som uppmanar alla som har en buss att höra av sig.
Busslast efter busslast rullade in på den bulgariska ambassaden i Stockholm under onsdagen. Här fanns sedan tidigare stora grupper bulgarer utspridda på gatan och i Humlegården nedanför.
– När vi var i Bulgarien sade de att det fanns mycket pengar att tjäna i Sverige, men i Tierp har vi fått leva på två skivor bröd per dag och vi har sovit direkt på marken. Det var mycket dåligt, säger Kiril Angelov och Minko Zahariev, två av bärplockarna.
Hjälp med bussar
Enligt Bulgariens ambassadör Svetlan Stoev fanns omkring 180 bärplockare i närheten av ambassaden. Hans regering meddelade under onsdagen att den bekostar bussar som ska transportera hem människorna och redan på kvällen beräknades de första tre busslasterna lämna Stockholm.
Stoev säger att man i hemlandet uppmanar bulgarer att inte komma hit utan pengar.
– Vad som hänt de senaste dagarna är en utmaning för oss alla.
Elka Petrova var en av dem som hoppades att snart få komma hem. Efter det att bärtillgången inte blev som väntat gav hon upp och började vandra mot huvudstaden, där hon nu väntat i fyra dagar.
– Vi gick i tre dagar innan vi hoppade på ett tåg som tog oss hit till Stockholm, polisen hjälpte oss sedan hit till ambassaden.
"Håll kvar dem"
Stockholm stads tillförordnade säkerhetschef Brita Mohlin tog emot beskedet om busslösningen med glädje. Hon berättar att en del av Gärdesskolan, som fungerar som vandrarhem, öppnade för de bärplockare som finns kvar i Stockholm.
Hon uppmanar kommuner att inte på eget bevåg skjutsa bärplockarna till huvudstaden.
– Det är för att vi inte ska få en totalt ohållbar situation här nere, säger Mohlin.
Ytterligare 20–25 bärplockare från lägret i Mehedeby har vänt sig till polisen då de känt sig utnyttjade. Sedan tidigare är en man med kopplingar till lägret häktad, misstänkt för människohandel.