Annons
Nyheter

Barnen i skuggan av klädindustrin

Barnen har skärsår och feber och trängs – i bästa fall – ihop i trånga rum som ska föreställa förskolor. Svenska klädföretag brister i omhändertagandet av barnen till bolagens arbetare i Bangladesh, enligt en rapport. Något som en del företag håller med om.
Nyheter • Publicerad 26 september 2014

Inget av de 18 svenska företag som Swedwatch tittat på tar tillräckligt ansvar för barnen till textilarbetarna i sina tillverkningsfabriker i Bangladesh, anser granskningsorganet. I en ny rapport, där man valt att fokusera på barnperspektivet, radas bristerna upp.

– Det är orent vatten, öppna avlopp. Flera av barnen vi träffat har närmast kroniska sjukdomstillstånd och pengarna räcker inte till ordentlig mat, säger Henrik Fröjmark, rapportchef.

Annons

Han anser att barnen till fabriksarbetarna på flera punkter blir kränkta.

– Alla företag säger att de har ett ansvar för situationen, men inget av dem har ett systematiskt arbete för att komma till rätta med problematiken.

Möts av självkritik

Uppgifterna möts av självkritik hos flera av bolagen TT kontaktar.

– Utan tvivel kan vi bli ännu tydligare och bättre på att ta med barnperspektivet, säger Kaisa Lyckdal, presschef på Lindex.

Ellos håller med:

"Vi kan göra mer för barnperspektivet och även inkludera situationen för arbetarnas familjer i våra krav på leverantörerna", skriver bolagets inköpschef Nicklas Hellgren i ett mail.

H&M: Vi satsar på textilbarnen

Enligt H&M är de vuxna arbetarnas lön och arbetsvillkor det viktigaste för att förbättra barnens situation.

– Vi jobbar för att alla anställda hos våra leverantörer ska ha en rättvis levnadslön, säger Hanna Hallin, koordinator i social hållbarhet hos H&M.

Annons

– Vi har också engagerat oss mycket i barns rättigheter längre bak i värdekedjan, bortom fabrikerna, säger hon och tar upp ett samarbete med Unicef i Bangladesh som exempel.

I det har H&M gått in med många miljoner dollar i slummen i Dhaka, bland annat för att bygga upp bra skolverksamhet tillsammans med barnrättsorganisationen och ge ekonomiska bidrag till familjer mot villkoret att barnen går i skolan och inte gifts bort innan de är 18 år.

Fakta: Medger ansvar för barnen

Svaren från företagen kommer från en omfattande enkätundersökning. 18 av 20 tillfrågade företag med klädtillverkning i Bangladesh svarade.

De som svarat är C. Jahn, Coop, Ellos, Gekås, Gina Tricot, H&M, Ica, Ikea, Intersport, Kappahl, Kwintet, Lindex, MQ, New Wave group, RNB, Sandryds, Stadium och Åhléns. De som inte svarat är Hemtex och Base of Trade.

Alla företagen bekräftar att det finns en koppling mellan deras verksamhet och situationen för textilarbetarnas barn.

Swedwatch kommer att göra en uppföljningsrapport.

En lång rad svenska företag har produktion i Bangladesh, som har bland världens billigaste arbetskraft. Bara klädjätten H&M anlitar över 300 fabriker i landet.

Källa: Swedwatch, H&M (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons