Nyheter

Barnafödsel kan stärka kungahuset

Ett barns födelse har ett pr-värde som hovet knappast kan slarva bort. Men kronprinsessans nedkomst 2012 kan också väcka tankar om monarkins framtid.
Nyheter • Publicerad 28 december 2011
Födseln är bara ett par månader bort.
Födseln är bara ett par månader bort.Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

– Fler kommer att ställa sig frågan om det är rimligt att ny statschef utses genom samlag i stället för genom en lag som ger medborgarna rätt att säga sin mening, säger Peter Althin, ordförande i Republikanska föreningen.

Men givetvis, tillägger han, är barnets födelse i sig något trevligt.

Mårten Lundberg, vd för för pr-byrån Grayling, tror att människor längtar efter att få dela glädjen.

– Folk är trötta på negativa skriverier om kungahuset. I stället vill man följa fortsättningen av Victorias och Daniels kärlekssaga. Det kan bli spaltmil av gulliga barnreportage, säger han och förväntar sig att hovet överger den tillknäppta attityd som gällt i samband med skandalartiklarna om kungen.

Barnet i fokus

Johanna Elgenius på Springtime förutspår en yra, ungefär som vid bröllopet 2010.

– Och det kan ju kungahuset behöva, tillägger hon.

Men fokus ligger på barnet och föräldrarna. Elgenius är inte säker på att populariteten smittar av sig på kungen.

– Rojalisternas möjligheter stärks nog bäst om det är mer fokus på Victoria.

Jes Fabricius Möller, filosofie doktor i historia vid Köpenhamns universitet, bedömer att kronprinsessan är populärare än sin far. Nu blir det ytterligare popularitetsvinst för henne.

– Om tronföljden i familjen är säkrad så kan ju det vara ett argument för att kungen ska träda tillbaka, säger han.

Stärker vid kris

Men Patrik Åkesson, ordförande i Rojalistiska föreningen, hävdar att kungen åtnjuter stort förtroende, trots illasinnade "mediedrev".

– Vi har ingen tradition att regenten abdikerar till förmån för tronföljaren, säger han.

Generellt är, enligt Fabricius Möller, kungliga bröllop och nedkomster suveräna sätt att stärka kungahus vid kriser. I Danmark skadades förtroendet när drottninggemålen prins Henrik öppet beklagade sin brist på inflytande och när prins Joachim skilde sig. Men båda kriserna överglänstes av kronprins Frederiks bröllop 2004.

I Norge väckte det skandal när kronprins Haakon förlovade sig med en ensamstående mamma med problembakgrund. Men efter ett glansfullt bröllop och barnafödande har kronprinsessan Mette-Marit vunnit norrmännens hjärtan.

God chans till syskon

Kronprinsessan Victoria är drygt 34 och ett halvt år när hennes och prins Daniels barn föds.

Det är äldre än den genomsnittliga förstföderskan i Sverige, som är 29 år.

I Sverige föder 34-åriga förstföderskor i genomsnitt två barn.

Drottning Silvia skulle fylla 34 det år Victoria föddes, 36 det år prins Carl Philip föddes och 39 det år då prinsessan Madeleine föddes.

Källor: SCB och Hovet.

*****

Nya tronföljarbarn i Europa

Danmark: Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary har fyra barn: Christian (född 2005), Isabella (2007) och tvillingarna Vincent och Josephine (2011).

Norge: Kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit har två barn: Ingrid Alexandra (född 2004) och Sverre Magnus (2005).

Nederländerna: Kronprins Willem-Alexander och kronprinsessan Máxima har tre döttrar: Catharina-Amalia (född 2003), Alexia (2005) och Ariane (2007).

Belgien: Kronprins Philippe och prinsessan Mathilde har fyra barn: Elisabeth (född 2001), Gabriel (2003), Emmanuel (2005) och Eléonore (2008).

Spanien: Kronprins Felipe och kronprinsessan Letizia har två döttrar: Leonor (född 2005) och Sofia (2007).

Källa: Kungahusens hemsidor.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.