Annons
Nyheter

Barn tvingades sova i träbur på boende

Vård • Publicerad 9 juni 2023
Händelsen har anmälts till Ivo. Arkivbild.
Händelsen har anmälts till Ivo. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ett barn på ett kommunalt boende i Jämtlands län tvingades under flera års tid sova instängd i en träbur om nätterna, rapporterar lokala medier.

Buren upptäcktes i samband med att kommunens biståndsenhet gjorde ett studiebesök vid boendet, och beskrivs enligt en anmälan som träreglar "från golv till tak".

Annons

Enligt kommunen – som nu utrett barnets sovsituation – saknade träburen tidigare grindar. Efter önskemål från barnets föräldrar installerades dock grindar så att barnet inte skulle kliva upp på nätterna och därmed sova bättre.

Kommunen konstaterar att instängningen rör sig om en otillåten tvångsåtgärd, och ärendet har nu anmälts enligt lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg. Grindarna är numera borttagna och barnet har i stället sällskap av vaken personal på nätterna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons