Nyheter

Barn tar mer oprövade mediciner

Barn äter allt mer läkemedel som inte godkänts för barn utan enbart har prövats på vuxna.
Nyheter • Publicerad 9 januari 2013

Det gäller framför allt sömnmedlet melatonin, skriver Svenska Dagbladet.

Totalt har förskrivningen av sömnmedel till barn ökat med 170 procent på sex år, visar statistik från Socialstyrelsen.

Även användningen av lugnande, antidepressiva medel och neuroleptika har ökat. När det gäller ADHD-preparat har förskrivningen ökat med 178 procent sedan 2006.

Melatonin är inte godkänt för barn utan endast för vuxna över 55 år. Trots det har förskrivningen av just melatonin till barn ökat med 335 procent de senaste sex åren. Många läkare anser melatonin vara ofarligt för barn men synen skiljer sig åt inom kåren. Sömnexperten och överläkaren Lena Leissner vid neurokliniken i Örebro är starkt kritisk till utvecklingen och hon pekar också på att preparatet kan störa könsutvecklingen om det ges till barn före puberteten.

– Jag tror det handlar om föräldrar som tar en genväg för att slippa engagera sig i något som är tyngre. Man vill ha ett lyckopiller som löser alla problem, säger hon till Svenska Dagbladet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.