Annons
Nyheter

Barn kan avtala utan föräldrar

Tveksamma affärsmetoder vann över föräldrars trygghet.
Nyheter • Publicerad 19 juni 2013

Det är konsumentombudsmannens besvikna slutsats efter en dom i Marknadsdomstolen som ger ett nätföretag rätt att ingå avtal med barn utan samtycke från vårdnadshavarna.

Onsdagens dom gäller det virtuella näthotellet Habbo där barn leker på en sajt. För att skaffa exempelvis möbler och husdjur måste man ha så kallade Habbomynt – och de kostar riktiga pengar. Betalning sker via fasta telefoner, mobiltelefoner och olika kort.

Annons

Barn kan köpa virtuella saker för långt över tusen kronor per månad innan föräldern ens hunnit förstå vad Habbo är för något, enligt KO som drivit fallet i MD i konsumentkollektivets namn.

Domaren tiger

KO anser att Sulake, företaget bakom Habbo, måste ge föräldrar en rimlig chans att på något sätt och vid något tillfälle – före eller efter – samtycka till barnens köp.

Men MD finner att det inte strider mot lag eller god sed att barn köper saker på Habbo utan deras vårdnadshavares godkännande.

Marknadsdomstolens ordförande Per Carlson vill inte närmare kommentera domen, som inte kan överklagas.

– Jag har skrivit domskälen och vill helst att de står på egna ben, säger han till TT.

Krånglig text

Avtalet som barnen ingår består av fyra sidor tätskriven text med många svåra ord – alltför omfattande och krångligt för barn att förstå enligt KO. MD håller med om att det är ett komplicerat avtal, men att det inte strider mot några regler att ha sådana avtal med barn.

För KO Gunnar Larsson innebär domen att skyddet för barn och föräldrar inte fungerar. Målet handlade enligt KO i grund och botten om två olika behov: snabba affärer för ett bolag mot barnfamiljers trygghet och föräldrars rätt till kontroll över vad deras barn gör på nätet.

– Det är svårt att dra en slutsats om barn generellt kan ingå avtal utan föräldrars samtycke. Domen gäller ju bara Habbo, men det är frågan vilken betydelse den får, säger Daniel Karfs, processråd på Konsumentverket, till TT.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons