Annons
Nyheter

Barn i svältsekt stryptes och kvävdes till döds

Förhör hålls på torsdagen med sektledaren Ezekiel Odero som misstänks för mord och brott mot mänskligheten efter att över 100 människor hittats döda i massgravar i östra Kenya.
De flesta offren var barn, och nu visar obduktioner att flera av barnen stryptes, kvävdes eller misshandlades till döds.
Kenya • Publicerad 4 maj 2023
Anhängare till tv-predikanten Ezekiel Odero ber för att han ska släppas på fri fot.
Anhängare till tv-predikanten Ezekiel Odero ber för att han ska släppas på fri fot.Foto: Gideon Maundu/AP/TT

Den välbärgade tv-predikanten Ezekiel Odero är misstänkt för en rad brott. Förutom mord och brott mot mänskligheten är han även misstänkt för assisterat självmord, grymhet mot barn, bedrägeri och penningtvätt. Utöver Odero misstänks 13 andra personer för sin inblandning i massdöden som ägde rum i östra delarna av Kenya.

De döda tros ha tillhört en sekt som uppmanat sina medlemmar att svälta sig själva till döds. Och slutsatsen av de 40 obduktioner som hittills har utförts är att de flesta tycks ha svultit till döds. Men i flera av fallen är dödsorsaken antingen strypning, kvävning eller misshandel.

Annons

I veckan inleder president William Ruto en speciell insats med syftet att styra upp hur religiösa aktiviteter i Kenya – ett land med runt 4 000 registrerade kristna samfund – bättre ska regleras, utan att inkräkta på religionsfriheten.

Predikanten Odero är en före detta fiskare som växte upp i fattigdom. Han samlar numera stora skaror anhängare på upp till 40 000 människor åt gången. Under sina massmöten säljer han bland annat "heliga" tygtrasor indränkta med vatten, som han hävdar kan bota vilken sjukdom som helst – även HIV – under förutsättning att ens tro är tillräckligt stark.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons