Annons
Nyheter

Bantning hjälper storsnarkare

Farliga andningsuppehåll i sömnen drabbar ofta personer som väger för mycket.
Nyheter • Publicerad 4 december 2009

Men det hjälper att gå ned i vikt, särskilt om man är riktigt fet, visar en ny studie.

– Vi har haft det som hypotes i många år men vi har inte gjort någon stor vetenskaplig ansats för att studera saken tidigare, säger medicine doktor Erik Hemmingsson, verksam vid överviktsenheten vid Karolinska universitetssjukhuset Huddinge.

Annons

Han är en av forskarna bakom en studie som presenteras i medicintidskriften British Medical Journal. Drygt 60 överviktiga och feta män lottades till två grupper, där den ena sattes på en särskild, mycket energisnål diet och den andra inte behandlades alls. Samtliga deltagare hade problem med sömnapné, andningsuppehåll under sömnen, och tog hjälp av ansiktsmask (CPAP) nattetid.

Efter nio veckor hade antalet andningsuppehåll mer än halverats i försöksgruppen där männen hade tappat i genomsnitt 19 kilo i vikt. Ingen hade längre allvarlig apné, och flera kunde friskförklaras.

Den som är fet får svårt att andas i liggande läge. Fettet på buken trycker mot den stora andningsmuskeln, diafragma, och mot lungorna. Dessutom spelar förmodligen förändrad hormonbalans och andra faktorer in.

– Men den främsta orsaken är att man lagrar in mer fett i hals och svalg, säger Erik Hemmingsson.

Trångt i hals och svalg

Andningsuppehåll under sömnen, sömnapnésyndrom, är vanligt hos personer som snarkar. Det ökar risken för förtida död, stroke, hjärtrytmrubbningar och trafikolyckor.

Tillståndet drabbar ungefär fyra procent av alla män och två procent av alla kvinnor och beror på att de övre luftvägarna inte låter luften flöda fritt, exempelvis på grund av inlagrat fett som gör passagen trång.

Bästa behandlingen är en särskild andningsmask som ger övertryck i luftvägarna, CPAP-utrustning, som minskar antalet andningsuppehåll. Bettskenor som drar fram underkäken kan också fungera.

Källa: SBU (TT)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons