Annons
Nyheter

Ekonom: Prutläge för bolånetagarna

Trots de snabba räntehöjningarna tjänar bankerna allt mindre på bolånetagare. Det innebär ett bättre förhandlingsläge än tidigare för dem som har bolån.
– Det är viktigt att vara beredd att byta bank, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.
Ekonomi • Publicerad 14 februari 2023
Förhandlingsläget för den som har bolån har förbättrats, enligt sparekonomen Frida Bratt. Arkivbild.
Förhandlingsläget för den som har bolån har förbättrats, enligt sparekonomen Frida Bratt. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Långivarnas lönsamhet, marginal, har minskat från 0,92 procent vid slutet av tredje kvartalet till 0,81 procent vid årsskiftet, enligt Finansinspektionens (FI) återkommande mätningar.

Trots att de rörliga bolåneräntorna mer än fördubblades under 2022 ökade samtidigt bankernas finansieringskostnader, vilket leder till att bruttomarginalen på bolånen sjönk, enligt FI.

Annons

Trots de snabbt stigande räntorna har alltså bolånen inte höjts i samma utsträckning som man skulle kunna tro, enligt Frida Bratt.

Måna om marginaler

Vissa banker avvaktar med att höja sina bolåneräntor i samma utsträckning för att inte förlora kunder, medan andra är mer måna om sina marginaler.

– Känslan är att bankerna sneglar på varandra när Riksbanken höjer räntan. Jag tror att det finns en konkurrenssituation som är bättre nu jämfört med för några år sedan, säger Frida Bratt.

Det innebär att det är ett bättre förhandlingsläge för konsumenterna nu. Du som bolånetagare kan till och med tjäna tusenlappar genom att hålla koll på och jämföra räntor, enligt Frida Bratt.

– I och med att det spretar ganska mycket i hur bolåneinstituten och bankerna väljer att göra. Alla har höjt räntorna men man har trots allt gjort det i olika utsträckning. Då ser man att det är ett bredare intervall mellan den lägsta och högsta räntan.

Jämför banker

Jämför därför olika bankers räntor och kolla var snitträntan är lägst någonstans, vilket kan vara en indikation på vilka banker som är mer förhandlingsvilliga, enligt Frida Bratt.

– Det är viktigt att vara beredd att byta bank. Det är egentligen det främsta vapnet som man har, att inte hålla fast vid banken för att man alltid har haft den.

Att som bolånetagare begära ut ett amorteringsunderlag från banken, alltså det som man begär ut när man ska flytta till en annan bank, kan också göra att du får ett bättre förhandlingsläge, enligt Shoka Åhrman, sparekonom på SPP.

– Då kanske banken kan tänka sig att pressa ner lite så att du får marginaler. I det läge vi är i nu, med tanke på hur stora bolån majoriteten har, så gör även noll till tio punkter hit eller dit ganska stor skillnad.

Samtidigt vill Frida Bratt understryka att det är viktigt att inte byta bank till vilket pris som helst.

– Det finns exempel där vissa har blivit erbjudna en bättre bolåneränta om man också flyttar sin pension. Då gäller det också att säkerställa att man inte får sämre pensionsvillkor för en bättre bolåneränta.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons