Annons
Nyheter

Banker lyfts av EU:s stödpaket

Börs • Publicerad 27 maj 2020
Fotsatt positiv stämning på börsen. Arkivbild.
Fotsatt positiv stämning på börsen. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Aktiebörserna fortsätter att stiga på förhoppningar om att öppnandet av samhällen världen över ska mildra de ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin. EU:s förslag på ett gigantiskt krispaket, 8 000 miljarder kronor, fick lite extra fart på kurserna, speciellt bankaktierna.

Klädkedjan H&M och storbankerna tar täten på en Stockholmsbörs som stiger på ganska bred front. Strax före klockan 15 har börsens breda OMXS-index stigit med cirka en procent, starkare än i förmiddagshandeln, men svagare än de större Europabörserna.

Annons

Framför allt bidrar indextunga H&M till att lyfta börsen, aktien stiger över sju procent, bland annat på uppgifter att bolaget meddelar att permitteringarna av 2 500 anställda vid huvudkontoret inte förlängs från och med juli.

Annars är det storbankerna som går starkast. Handelsbanken, Nordea och Swedbank stiger runt sex procent, SEB något mindre.

Flera av verkstadsföretagen fortsätter också att stiga, SKF, Alfa Laval och Sandvik är upp 3–4 procent.

Mot strömmen går framför allt bolag som tidigare klarat krisen bättre, bland andra medicinteknik- och läkemedelsbolagen Getinge och Astra Zeneca, minus 2,5 respektive 3,5 procent. Ericsson tappar 1,8 procent.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons