Annons
Nyheter

Bank betalar äldre par efter bedrägeri

Brott • Publicerad 4 februari 2023
Ett par i 85-årsåldern har förlikats med Länsförsäkringar Bank efter att ha blivit utsatta för ett bedrägeri. Arkivbild.
Ett par i 85-årsåldern har förlikats med Länsförsäkringar Bank efter att ha blivit utsatta för ett bedrägeri. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Länsförsäkringar Bank har förlikats i Stockholms tingsrätt med ett äldre par som blivit lurade på nära en miljon kronor av bedragare, skriver Dagens Juridik.

Det var i december 2018 som kvinnan blev uppringd av någon som sade sig vara från banken. Bedragaren lyckades på så sätt få tillgång till svarskoderna till kvinnans säkerhetsdosa. Totalt fördes 900 000 kronor sedan över från parets konton.

Annons

Länsförsäkringar uppmärksammade transaktionerna några dagar senare.

Men trots att paret, som är i 85-årsåldern, reklamerat den obehöriga transaktionen har banken inte betala tillbaka beloppet. Banken ansåg att kvinnan varit grovt oaktsam och särskilt klandervärd, skriver Dagens Juridik.

Efter att ha stämt banken har paret kommit överens med banken om att få tillbaka nästan hela summan: 138 000 respektive 738 000 kronor.

Stämningen lämnades in i början av november förra året. Det var cirka tre månader efter det att Högsta domstolen slagit fast att banker är skyldiga att betala tillbaka summan vid bedrägerier om kunden inte anses ha agerat särskilt klandervärt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons