Annons
Nyheter

Bakslag för läkemedel mot alzheimer

Det blev inte det ljusa resultat för Roches tilltänkta alzheimerläkemedel som hoppats. Enligt två nya studier tycks det inte kunna sakta ner utvecklingen av demens.
Hälsa • Publicerad 14 november 2022
Bakslag för ett nytt läkemedel från Roche som inte bevarade minnesfunktion och problemlösningsförmåga hos personer i ett tidigt skede av Alzheimers sjukdom. Arkivbild.
Bakslag för ett nytt läkemedel från Roche som inte bevarade minnesfunktion och problemlösningsförmåga hos personer i ett tidigt skede av Alzheimers sjukdom. Arkivbild.Foto: Charles Dharapak/AP/TT

Företaget Roche meddelar att av två läkemedelsstudier visar att den nya behandlingen gantenerumab inte har förväntad effekt.

I slutet av september kom nyheten om att företaget Bioarctics experimentella läkemedel lecanemab visat sig kunna fördröja den kognitiva försämringen som uppstår hos patienter med Alzheimers sjukdom.

Annons

Förhoppningen var att även Roche skulle presentera positiva resultat för en sjukdom som berör omkring 55 miljoner människor världen över, enligt Världshandelsorganisationen (WHO).

Under två års tid har personer med tidig Alzheimers sjukdom antingen fått Roches experimentella behandling eller placebo, en verkningslös variant. Målet var att behandlingen skulle bidra till att deltagarna bättre kunde bevara bland annat minnesfunktion, problemlösning och orienteringsförmåga. Men nu meddelar alltså företaget i ett pressmeddelande att det inte haft dessa effekter.

Roche kommer att presentera fler detaljer om studierna under en Alzheimerkonferens i San Francisco i slutet av november.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons