Annons
Nyheter

Bakhåll grusade fredshopp i Ukraina

Sex ukrainska soldater dödades när proryska separatister angrep en militärkonvoj utanför Kramatorsk
Nyheter • Publicerad 13 maj 2014
Foto: Darko Vojinovic

Bara timmar efter att Ryssland uttalat sitt stöd för "vägkartan för fred" som är tänkt att skänka lugn till landet.

Sex soldater dödades och åtta skadades på tisdagen när ett 30-tal separatister angrep en bepansrad fordonskonvoj utanför Kramatorsk i östra Ukraina, enligt det ukrainska försvarsdepartementet. Separatisternas "självförsvarsstyrkor" i staden förklarade för Interfax att två av arméns trupptransportfordon förstördes: "Olyckligtvis dödades en av våra milismän. Fienden har retirerat".

Annons

Bakhållet dämpar förhoppningarna om en snar fred som tändes efter att Ryssland proklamerade sitt stöd för OSSE:s vägkarta för fred, som går ut på att lösa krisen genom förhandlingar. Kreml skriver i ett uttalande att alla politiska fångar måste släppas och att Ukraina måste avbryta militäroffensiven: "Vi förväntar oss, om Kiev åtar sig dessa steg, att ledarna för Donbass och Luhansks självförsvar kommer att svara lämpligt".

EU-avtal i öst

På tisdagen kom Ukrainas hela regering på besök till EU-kommissionen i Bryssel, och på torsdag gör deras kollegor i Moldavien detsamma. Samtidigt genomför EU:s permanente ordförande Herman Van Rompuy en rundresa till Ukraina, Moldavien och Georgien. Tanken är att få de tre ländernas ledare till Bryssel 26-27 juni för att underteckna olika associeringsavtal som det arbetats med under de senaste åren.

– Vi kommer starkt att rekommendera nästa president att göra sin första utlandsresa till Bryssel för att skriva under DCFTA-avtalet, lovade den ukrainske premiärministern Arsenij Jatsenjuk efter sitt möte med EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso på tisdagen.

Utrikesminister Carl Bildt reser till Ukraina 15-17 maj för att träffa företrädare för regering, civilsamhälle och lokalt näringsliv, uppger UD i ett pressmeddelande. Bildt väntas bland annat träffa Ukrainas tillförordnade premiärminister Arsenij Jatsenjuk.

Tuffare sanktioner

Mark Galeotti, professor i internationella relationer vid New York University, säger till TT att Ryssland förmodligen inte kommer att vika sig för sanktionerna mot landet – som utökades i måndags när EU förde upp ytterligare 13 personer och två Krimbaserade företag på listan. Det krävs att sanktioner riktas mot hela sektorer, särskilt den finansiella, säger Galeotti:

– Om kolväte är Rysslands trumfkort, är västs finanser.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons