Annons
Nyheter

Azeriska styrkor in i Aghdam

Nagorno-Karabach • Publicerad 20 november 2020
En soldatkänga på marken framför moskén i Aghdam, som nu återgår till azerisk kontroll efter 30 år.
En soldatkänga på marken framför moskén i Aghdam, som nu återgår till azerisk kontroll efter 30 år.Foto: Sergei Grits/AP/TT

Azerbajdzjans armé har gått in i det tidigare armeniskkontrollerade Aghdam, rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till azeriska militären. Området är det första av tre i och omkring den omstridda regionen Nagorno-Karabach att lämnas tillbaka inom ramen för ett nyligen undertecknat avtal om vapenvila.

Aghdam har hållits av armeniska separatister i nästan 30 år, men återgår nu till azerisk kontroll.

Annons

Förra veckan undertecknade ärkefienderna Armenien och Azerbajdzjan, båda tidigare Sovjetrepubliker, ett avtal för att få stopp på striderna som rasat sedan slutet av september.

Överenskommelsen, vars juridiska status är något oklar, har hyllats av azerer. Många armenier, å sin sida, anklagar premiärminister Nikol Pasjinian för ett närmast förrädiskt svek, och i helgen avvärjdes en plan att mörda honom och iscensätta en statskupp.

För att övervaka den bräckliga freden skickar Ryssland omkring 2 000 soldater till regionen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons