Axplock från höstens budget
BOSTÄDER. Bostadsbidraget höjs nästa år för barnfamiljer. För en enbarnsfamilj höjs bidraget med 300 kronor i månaden. Tre barn eller fler ger 600 kronor mer. Samtidigt sänks den nedre gränsen för vilka bostadskostnader som ger bidrag. För hushåll utan barn höjs bidraget så att det ska täcka en större del av boendekostnaderna.
LÄRARLYFT . Lärarna är en prioriterad yrkeskår i höstbudgeten. Regeringen avsätter totalt 3,8 miljarder kronor för de tre närmaste åren på olika former av fortbildning och karriärutveckling. Den största delen av detta anslag, 1,5 miljarder, går till Lärarlyftet II – vidareutbildning för lärare som saknar behörighet i något ämne de undervisar i. Den näst största delen i potten, 1,4 miljarder kronor, går till att införa nya karriärsteg för skickliga lärare.
ARBETSMARKNAD. Arbetsförmedlingen får 1,2 miljarder extra nästa år. Totalt ökar antalet tillfälliga arbetsmarknads- och utbildningsplatser med 15 350 årsplatser nästa år och 8 550 år 2013.
A-KASSA . Kontrollen av arbetslösa med a-kassa ska förstärkas. Bland annat införs fler sanktioner med avdrag i ersättningen för den som inte följer reglerna. Enligt dagens regelverk ska Arbetsförmedlingen avanmäla den som exempelvis uteblir från ett överenskommet besök, men enligt regeringen tillämpas inte reglerna i tillfredsställande utsträckning.
HYRA UT. Skatten på hyresintäkter sänks för privatpersoner som vill hyra ut hela eller delar av sin bostad. Från 2012 höjs schablonavdraget från dagens 18 000 kronor till 21 000 kronor. Samma schablonavdrag gäller för den som till exempel säljer ved eller bär hemma på gården.
Höjningen slår igenom i deklarationen 2013.
GÅVOR. Regeringen föreslår en utökad avdragsrätt för företags utgifter för forskning och utveckling. Regeringen vill också få fart på privatpersoners donationer till ideella föreningar, organisationer, samfund och andra aktörer inom den ideella sektorn. Det sker genom ett förslag till skattereduktion vid penninggåvor till sådan verksamhet. Skattereduktionen föreslås träda i kraft den 1 januari 2012.
MILJÖBILAR . Regeringen inför från den 1 januari 2012 en ny supermiljöbilspremie för bilar som släpper ut allra minst koldioxid. Målet är att 2030 ska Sverige ha en fordonsflotta som är oberoende av fossila bränslen. Premien blir på 40 000 kronor per bil. Målgruppen för bidraget föreslås omfatta privatpersoner, bilpooler, offentligt sektor samt företag, inklusive taxibolag och biluthyrningsföretag.
TOBAKSSKATT. Regeringen föreslår höjd skatt på tobak från den 1 januari 2012. Skatten på cigaretter föreslås höjas med 8 procent och på snus med 11 procent. Skattehöjningarna bedöms av regeringen ha en positiv effekt på folkhälsan och ska dessutom användas som en delfinansiering av andra reformer på skatteområdet.
SÄPO. Säkerhetspolisens anslag till nästa år höjs med 85 miljoner kronor. Regeringen hänvisar till de terrorattentat som drabbat Sverige och länder i vår närhet, som självmordsattentatet i Stockholm hösten 2010 och terrordåden i Norge i juli. Säpos förmåga att "upptäcka och bedöma hot behöver ytterligare förbättras", skriver regeringen. Totalt får Säpo över en miljard kronor för 2012. Från och med 2013 beräknas anslaget öka med 55 miljoner.
FRIKORT . Högkostnadsskyddet för vård och läkemedel höjs från årsskiftet. Gränsen för frikort vid vårdbesök höjs från 900 kronor till 1 100. För läkemedel höjs gränsen för frikort från 1 800 till 2 200 kronor. För patienter som redan påbörjat en högkostnadsperiod gäller de gamla nivåerna.
MATEMATIK. På skolområdet får matematiken särskild uppmärksamhet i regeringens budget. Mattelärare i grund- och gymnasieskola och vuxenutbildningen ska ges möjlighet till fortbildning i ämnesdidaktik och 800 miljoner kronor avsätts för detta 2012–2015. För elevernas del väntar mer matte på schemat. Från och med 2013 utökas undervisningstiden i grundskolan med 13 procent.
TANDVÅRD . Det särskilda tandvårdsstöd till patientgrupper som behöver förebyggande tandvård eller som på grund av sjukdom har stora tandvårdsbehov skjuts upp ett år. Ursprungligen skulle stödet träda i kraft 2012. Enligt regeringen behöver tandläkarkåren och de berörda myndigheterna mer tid för förberedelser. Senare i höst kommer ett lagförslag som innebär att tandvårdsstödet införs 2013 i stället.
JÄRNVÄG. Med förhoppning om fler jobb och färre frustrerade tågresenärer höjer regeringen anslaget till underhåll av järnväg men även väg. För de två närmaste åren avsätts totalt fem miljarder kronor extra, varav 3,6 miljarder till järnvägen. De starkast trafikerade järnvägssträckorna ska prioriteras, inte minst de sträckor där många arbetspendlar.
ROMER. För att förbättra ekonomiskt och socialt utsatta romers situation avsätter regeringen 46 miljoner kronor under de närmare fyra åren. Hur pengarna ska användas är ännu inte fastslaget – regeringen tänker återkomma om det senare i höst. I Sverige bor cirka 50 000 romer.