Annons
Nyheter

Avvecklad tysk kärnkraft kan ge höjt elpris

Tyskland stänger sina tre kvarvarande kärnkraftsreaktorer.
En avveckling som väntas påverka elpriset även i Sverige.
– Jag tror att det kommer synas främst i vinter, säger Magnus Thorstensson, elmarknadsanalytiker.
Ekonomi • Publicerad 15 april 2023
Tyskland stänger sina kärnkraftverk. Arkivbild.
Tyskland stänger sina kärnkraftverk. Arkivbild.Foto: Martin Meissner/AP/TT

Tyskland har sedan många år planerat för en avveckling av sin kärnkraft, och på lördagen tas landets kvarvarande reaktorer ur drift.

Magnus Thorstensson, elmarknadsanalytiker vid Energiföretagen Sverige, tror att nedläggningen kommer att påverka det svenska elpriset, men huvudsakligen på längre sikt.

Annons

– Det är många faktorer som påverkar elpriserna, och det är mycket svårt att isolera en specifik faktors påverkan. Just nu går vi mot ljusare och varmare tider med lägre efterfrågan, och då spelar nedläggningen mindre roll. Men mot vintertid kan den definitivt få betydelse, säger han.

Liten direkthandel

Den europeiska elmarknaden är sammanknuten mellan flera länder, och elpriset avgörs av tillgång och efterfrågan. Enligt Magnus Thorstensson behöver reaktorstängningen kompenseras – i form av produktion – vilket riskerar att höja elpriserna i Tyskland och på kontinenten.

Det kan i sin tur spilla över på priserna i Sverige.

– Sveriges direkta elhandel med Tyskland är jämförelsevis liten och begränsas av kapaciteten på exportkablarna. Men ökar priset i Tyskland kan det beroende på omständigheterna också påverka det svenska elpriset, säger han.

Finländsk kompensation

För Sveriges del kan dock flera faktorer dämpa en potentiell prisuppgång. Bland annat ska Finlands nybyggda kärnkraftsreaktor – Olkiluoto 3 – kommit igång med sin elproduktion, vars effekt motsvarar cirka en tredjedel av de på lördagen avvecklade tyska kärnkraftverken.

– Finland har under en längre period haft ett underskott av elproduktion, och importerat kraft från Sverige. Med den nya finska reaktorn i drift är deras balans bättre och kraften kan flöda till Sverige i stället, vilket innebär ett högre utbud som därmed bidrar till att dämpa de svenska elpriserna.

– Den nya finska reaktorn har alltså större betydelse för Sverige än de nu senast nedlagda tyska, säger Magnus Thorstensson.

Den tyska kärnkraftsavvecklingen sammanfaller med ett planerat driftstopp för Sveriges största reaktor, Oskarshamn 3. Det kan enligt Magnus Thorstensson göra att elpriserna stiger på kort sikt.

– Eftersom O3 är den största produktionsanläggningen i södra Sverige så påverkar det prisbilden. Men samtidigt motverkas detta av högre temperaturer och därmed lägre efterfrågan. Inom någon vecka brukar vårfloden starta vilket också kan balansera priserna, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons