Annons
Nyheter

Avtrappad ersättning i a-kassan – nej tack

Grunda a-kassan på inkomst i stället för arbetad tid – ett förslag som välkomnas av Sveriges a-kassor och av TCO.
Arbete • Publicerad 14 juni 2020
TCO:s ordförande Therese Svanström. Arkivbild.
TCO:s ordförande Therese Svanström. Arkivbild.Foto: Camilla Svensk

Harald Petersson framhåller att byråkratin minskas, handläggningstiderna snabbas på när de sökande och handläggarna slipper leta rätt på alla tidigare arbetsgivare för att få klart hur mycket den arbetslöse har jobbat tidigare. Och fler kan kvala in om måttet blir inkomsten och inte arbetad tid.

– Men det gäller att säkerställa att inga förlorar på det här, säger Harald Petersson.

Dumt trappa ner

Annons

Han ger inget för förslag om att trappa ner ersättningen i a-kassan tydligare i takt med arbetslöshetstidens längd. Forskning ger inget stöd för att fler därmed skulle snabbare få jobb, enligt Harald Petersson.

– Vi ser ingen vinst med att ha en avtrappning. Det är få som går igenom hela perioden, säger Petersson.

TCO, samlingsorgan för tjänstemännens fackförbund, kritiserar också förslaget om nedtrappning.

– Jag tror att det är tillräckligt tufft som det är med att vara arbetslös med de nivåer som finns och efter hundra dagar trappas det ju ner, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.

Nivån på ersättningen borde vara ungefär som nu, med de tillfälliga coronareglerna för 2020, anser TCO. Det går nu att få motsvarande 80 procent av en lön på 33 000 kronor. Före krisen, och nästa år om höjningen inte får vara kvar, gäller 80 procent av 25 000 kronor.

För låg

– Före höjningen var genomsnittsersättningen 53 procent av tidigare lön för tjänstemän, med den tillfälliga höjningen är det 69–70 procent. Det är en bit från de 80 som är en rimlig nivå, säger Therese Svanström.

Hon noterar att politikerna uppenbarligen tyckt att ersättningen är för låg eftersom de höjt den och gjort det lättare att få pengar under coronakrisen.

– Det har visat sig att nivåerna inte erbjuder den trygghet som gör att du klarar av hem och hus och mat under arbetslöshet, säger Svanström.

Förslag om att inkomst ska vara styrande för rätt till ersättning är dock bra, anser hon.

– I dag är det ju bara drygt hälften av de arbetslösa som är berättigade till a-kassa. Den förändring som skett på arbetsmarknaden, med nya anställningsformer och så, gör ju att a-kassan inte fungerar för de grupperna, det rör sig om TCO-medlemmars vardag.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons