Annons
Nyheter

Avtalsförhandlingarna står stilla

Förhandlingarna om de nya löneavtalen kärvar.
Nyheter • Publicerad 21 mars 2010
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD

På lördagen strandade Handelsanställdas förbund förhandlingar med arbetsgivarna och på söndagen träffas styrelsen för att diskutera läget.

I år ska det tecknas nya kollektivavtal för tre miljoner löntagare. Avtalen för cirka två miljoner av dem går ut den 31 mars.

Annons

Men hittills har det gått trögt i förhandlingarna.

Under natten mot lördagen undertecknades de första avtalet när Unionen och Sveriges Ingenjörer kom överens med Teknikföretagen och Industri- och Kemigruppen. Avtalen berör totalt 130 000 tjänstemän.

Avtalet har kritiserats eftersom det inte samordnats med LO-förbundens avtal med arbetsgivarna inom området. Och när några avtal för LO-förbunden kan komma är oklart.

IF Metalls pressombudsman Lars Ankarfjäll säger att inget pekar på att det kommer ett medlarbud under söndagen.

– Det borde hända något i början på veckan, säger han till TT.

I och med de sega förhandlingarna för industrin påverkas även andra områden.

På lördagen strandade Handelsanställdas förbund förhandlingar med arbetsgivarparten Svensk Handel. Därmed ökar risken för en påskstrejk inom handeln.

Handels har kallats till ett extra styrelsemöte under söndagen för att diskutera vad som ska göras.

I fredags lade fackförbundet Livs ett varsel om övertidsblockad, nyanställningsblockad och blockad mot utökad bemanning. Varslet, som träder i kraft klockan 12 den 1 april, berör 20 000 anställda.

Några nya bud väntas inte under söndagen, uppger Gerald Lindberg, andre ordförande för Livs.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons