GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Avtal klart i nummerplåtskrisen

Kosovo/Serbien • Publicerad 23 november 2022
Serber i Kosovo demonstrerar under onsdagen i Mitrovica mot förslaget att tvinga dem att byta registreringsskyltar.
Serber i Kosovo demonstrerar under onsdagen i Mitrovica mot förslaget att tvinga dem att byta registreringsskyltar.Foto: Bojan Slavkovic/AP/TT

Konflikten om registreringsskyltar mellan Kosovo och Serbien ser ut att kunna nå en lösning, uppger EU:s utrikeschef på Twitter.

"Vi har ett avtal!" skriver Josep Borrell och fortsätter: "Väldigt glad över att kunna meddela att chefsförhandlarna för Kosovo och Serbien under överseende av EU har kommit överens om åtgärder för att undvika ytterligare upptrappning och att fullt ut koncentrera sig på att normalisera relationen."

Bakgrunden är Kosovos beslut att runt 10 000 kosovoserber med serbiska registreringsskyltar måste byta ut dem till april, annars väntar i värsta fall körförbud, vilket vållat kraftiga protester och demonstrationer. Så sent som under onsdagen hölls en stor manifestation i Mitrovica.

Vidare konflikt ser nu ut att kunna undvikas, men ännu finns inga detaljer om avtalet, som ska diskuteras vidare.

Borrell kallade i måndags till sig Serbiens president Aleksandar Vucic och Kosovos premiärminister Albin Kurti i ett försök att lösa tvisten, men misslyckades då.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.