Annons
Nyheter

Avsky och kritik efter attack mot synagoga

Attacken mot Göteborgs synagoga väcker avsky – även utanför landets gränser. En judisk organisation i USA som reagerar på händelsen menar att Sveriges statsminister och utrikesminister varnats om ökad antisemitism och varit "omedvetna".
Brott • Publicerad 10 december 2017

Många reagerar starkt efter brandattacken mot synagogan i Göteborg. I ett skriftligt uttalande till TT kommenterar statsminister Stefan Löfven (S):

"Jag blir fruktansvärt upprörd över attacken mot synagogan i Göteborg i går, och att det uppmanades till våld mot judar på en demonstration i Malmö. Det finns ingen plats för antisemitismen i vårt svenska samhälle. Förövarna ska ställas till svars. Alla demokratiska krafter måste nu arbeta tillsammans för ett tolerant och öppet samhälle där alla känner sig trygga".

Annons

Utrikesminister Margot Wallström skriver på Twitter att hot och våld är oacceptabelt:

"Anfallet mot synagogan i Göteborg och hot om våld mot judar i Malmö är beklagligt och helt oacceptabelt. Antisemitism, hot och våld har ingen plats i vårt samhälle."

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson säger att det är viktigt att man hittar gärningsmännen i Malmö och Göteborg.

– Det är avskyvärda brott som rättsväsendet måste agera med kraft mot. Om man kan identifiera de gärningsmän som det handlar om så gäller det att de lagförs, säger han till TT.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt twittrar att extremism måste bekämpas:

"Så fruktansvärt vidrigt med brandattentatet mot synagogan i Göteborg. När judar terroriseras i Sverige är det dags för oss alla att säga ifrån och fylla gator och synagogor i solidaritet. Den våldsamma extremismen måste bekämpas med fast hand av samhället."

Centerledaren Annie Lööf skriver på Twitter :

"Att judar inte känner sig säkra i Sverige är ett underbetyg till vårt arbete mot extremism, oavsett var extremismen kommer ifrån. Att judar inte våga bära kippa eller sin Davidsstjärna, att säkerheten måste höjas vid synagogor och andra judiska platser är djupt tragiskt."

Den amerikanska journalisten Maggie Haberman, som till vardags granskar Donald Trump, delade Ranstorps inlägg.

Attacken har uppmärksammats på flera håll internationellt. En av USA:s äldsta judiska organisationer, American Jewish Commitee , skriver på Twitter att man är förskräckt men inte helt överraskad av angreppet på synagogan i Göteborg:

Annons

"Vi träffade statsministern och utrikesministern för 18 månader sedan i Stockholm. Vi varnade dem för ökande antisemitism. De verkade ganska omedvetna. Kommer de äntligen att vakna nu, sent omsider?"

Brinnande föremål slängdes sent på lördagskvällen in på Judiska församlingens gård. En ungdomsfest pågick i församlingshuset, men elden tog sig inte och ingen skadades.

Kvällen innan, på fredagen, samlades cirka 200 personer som protesterade mot arabiska ledare och uttryckte hot om våld mot judar i Malmö.

En polisanmälan om hets mot folkgrupp upprättades under lördagen.

KB/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons