Annons
Nyheter

Avskogning i Brasilien minskar under Lula

Brasilien • Publicerad 7 juli 2023
Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva som tillträdde presidentposten i januari. Arkivbild.
Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva som tillträdde presidentposten i januari. Arkivbild.Foto: Eraldo Peres/AP/TT

Avskogningen av Amazonas regnskogar i Brasilien minskade med över 33 procent under president Lula da Silvas första sex månader vid makten. Det visar satellitdata som Brasiliens regering har presenterat.

Från januari till juni försvann 2 650 kvadratkilometer skog, jämfört med 4 000 kvadratkilometer samma period förra året.

Annons

– Vår strävan att vända på kurvan har haft resultat. Takten i avskogningen ökar inte, sade João Paulo Capobianco från miljödepartementet när han presenterade siffrorna.

Även om Amazonas skogar fortsätter att krympa så är siffrorna uppmuntrande för Lula som gick till val förra året med löfte att ta itu med illegal avverkning och riva upp en del beslut som fattats under förre presidenten Jair Bolsonaro.

Den tidigare presidenten minskade under sin tid miljömyndigheters befogenheter och förde en politik som underlättade exploatering av Amazonas, vilket ledde till att avskogningen ökade till den högsta nivån på 15 år.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons