Nyheter

Avsaknad av DNA förvånar expert

I huset där två barn mördades och mamman skadades svårt, har inget främmande DNA hittats.
Nyheter • Publicerad 23 juli 2008

– Jag har inte i modern tid hört om något fall där det har saknats DNA-spår i någon form på en mordplats, säger en DNA-expert.

– Med tanke på det våld som präglat gärningarna så är det väldigt anmärkningsvärt, säger Johanna Björkman, åklagare och expert på DNA-bevisning, till TT.

Hon säger att det finns åtminstone tre möjliga förklaringar till att polisen inte hittar DNA på en mordplats.

– Den första förklaringen är naturligtvis är att personen aldrig varit där. En andra är att gärningsman har avlägsnat spåren. Och en tredje är att mördaren har planerat och förberett mordet så pass väl att man inte lämnar några spår.

DNA kan också manipuleras när ambulanspersonal rör sig på platsen.

Munskydd

Att planera ett våldsbrott är enligt Björkman svårt, eftersom mordoffrets reaktion inte går att förutse. Vid Arbogamorden handlar det dessutom om tre offer.

– Gärningsmannen måste ha varit helt maskerad och jag förutsätter att han eller hon har burit munskydd. Om någon form av dialog utspelat sig i en stressad situation är det nästan oundvikligt att inte saliv spridits.

Enligt mammans vittnesmål hade mördaren kortärmad tröja och håret utsläppt?

– Det är jätteförvånande. Det här är som sagt väldigt anmärkningsvärt.

Johanna Björkman känner inte till detaljerna i utredningen och uttalar sig bara principiellt. Hon säger att det generellt är svårt att fälla någon i indiciemål – mål utan bindande bevis, men att det i nuläget är helt korrekt väcka åtal.

– Det är domstolen som ska värdera bevisningen.

”Svaghetstecken”

Advokat Per E Samuelsson tycker att målet har haft ”egendomliga” inslag, och tror även han att det blir svårt att avgöra.

– Det är svaghetstecken att åklagare anser sig behöva åberopa över 50 vittnen för att styrka åtal. Det brukar tyda på att man inte har så det räcker.

– Att ett av de tilltänkta mordoffren har överlevt kan ses som ett trumfkort. Men det blir ofta fel när vittnen pekar ut personer.

Samuelsson tror inte att det räcker att åklagaren har vinnlagt sig om att avskärma mamman från medier.

– Det är självklart att information har nått hennes öron. Därför har hennes uppgifter ett lågt bevisvärde.

Sofia Ström

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.