GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Avhoppad rysk legosoldat släpps av norsk polis

Den påstådde före detta Wagnersoldaten Andrej Medvedev har släppts ur förvar, meddelar norsk polis.
Samtidigt hopar sig frågetecknen om ryssens bakgrund.
Norge • Publicerad onsdag 15:07
Migrantanläggningen nära Oslo där Medvedev hållits de senaste dagarna.
Migrantanläggningen nära Oslo där Medvedev hållits de senaste dagarna.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Medvedev, som sökt asyl i Norge efter att i gryningen den 13 januari ha tagit sig över gränsen från Ryssland, har dock fått lova att inte lämna en specifik vistelseort som polisen ska fatta beslut om.

26-åringen, som tidigare vistats på hemlig adress i Norge, greps i måndags med stöd av landets utlänningslag. Mediebolaget NRK rapporterade då att ryssen flyttats till ett migrationsförvar i Trandum norr om huvudstaden Oslo. Enligt hans advokat Brynjulf Risnes har det uppstått "friktion" mellan Medvedev och den norska polisen på grund av de stora säkerhetsåtgärder som satts in.

Andrej Medvedev säger sig ha lämnat den paramilitära Wagnergruppen efter att ha stridit i Ukraina för gruppens räkning under fyra månader. Enligt uppgift sitter han på stora mängder information och vill vittna om Wagners krigsbrott i Ukraina.

Hans historia ifrågasätts dock från flera håll. Enligt vissa experter är det otänkbart att han korsat den tungt bevakade rysk-norska gränsen utan medhjälp. En kartläggning av norska Aftenposten slår fast att det finns många hål och oklarheter i Medvedevs historia.

FN:s utredningskommitté för Ukraina uppges nu vilja prata med ryssen. Han kommer också fortsätta att ge upplysningar till den norska rikskriminalpolisen Kripos, uppger hans advokat till Aftenposten. Att utvisa Medvedev till Ryssland – något som 26-åringen uttryckt oro för – är uteslutet, enligt norska medier.

Fakta: Wagnergruppen

Wagnergruppen (TjVK Vagner eller Gruppa Vagnera) är ett privat legoknektsbolag med inofficiella kopplingar till den ryska statsledningen. Den verkar för ryska intressen i konfliktzoner och länder världen över.

Gruppen grundades av den ryske officeraren Dmitrij Utkin. Dess högste ledare och främste finansiär, Jevgenij Prigozjin, är en cateringmagnat med nära band till Vladimir Putin. Han har tjänat en stor förmögenhet på förmånliga upphandlingar av matleveranser.

Wagnergruppen bedöms ha fått utföra uppdrag som den ryska staten eller armén inte vill ta ansvar eller behöva redogöra för.

Gruppen omnämndes först i samband med Rysslands annektering av Krimhalvön 2014. Senare har den dykt upp i många länder där Ryssland söker inflytande: i Syrien, Libyen, Sudan, Venezuela, Centralafrikanska republiken, med flera.

Styrkorna anklagas för mängder av krigsförbrytelser. I vissa fall stödjer de regimer och i andra slår de vakt om viktiga oljefält och gruvor.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.