Nyheter

Avgaser ger barn sämre lungor

Barn som utsätts för mycket luftföroreningar under sitt första levnadsår riskerar att få sämre lungfunktion senare i livet.
Nyheter • Publicerad 13 oktober 2012
Foto: Erik Svensson

Det visar en studie från Institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet.

– Över lag var lungfunktionen mellan tre och fyra procent sämre vid åtta års ålder, säger Erik Melén, forskare och barnläkare.

Studien, som är en del av Bamseprojektet, har följt över 1 900 barn i Stockholms län från födseln med hjälp av enkäter, lungfunktionstester och blodprover. Resultaten har sedan jämförts med halterna av föroreningar vid barnens dagis, skolor och bostäder.

Och resultatet av studien visar att lungorna hos de barn som växer upp i en miljö med mycket luftföroreningar påverkas. När barnen var åtta år gamla hade lungfunktionen över lag gått ner mellan tre och fyra procent.

– Ett antal barn hade starkt nedsatt lungfunktion, 20 procent, säger Melén.

Barn som exponeras för luftföroreningar senare i livet påverkas inte lika starkt.

– Det första levnadsåret var viktigast för lungfunktionen.

Om resultatet också får konsekvenser för barnen senare i livet vet man inte än.

– Jag vet inte om de barn som hade en lungfunktionsnedsättning återhämtar den senare i livet, det återstår att se, säger Melén.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.