Annons
Nyheter

Även små barn bör vaccineras

Läkemedelsverket och Socialstyrelsen sänker åldersgränsen för vaccin mot svininfluensan från tre år till sex månader.
Nyheter • Publicerad 12 november 2009

Det är positivt att vi nu även kan rekommendera vaccinering för de här barnen. Influensan sprids lätt i barngrupper och vi har dessutom sett att små barn under fyra år tillhör dem som riskerar att bli svårast sjuka i influensan", skriver professor Jan Liliemark på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Beslutet från Läkemedelsverket innebär att totalt ytterligare 250 000 barn i Sverige kan komma att bli vaccinerade, förutsatt att föräldrarna vill det.

Annons

Göran Stiernstedt, avdelningschef på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), anser att myndigheterna bör överväga att vaccinera de yngsta barnen först sedan den nuvarande vaccineringsplanen är slutförd.

– Det kan bli väldigt krångligt om man akut ska genomföra det här också, men det kan vara olika på olika landsting, säger Stiernstedt till TT.

Han säger att myndigheterna i den nationella pandemigruppen får diskutera saken i nästa vecka.

Göran Stiernstedt säger att de cirka 250 000 möjliga nya vaccinationerna kommer att skapa ett ökat tryck på vården. Denna patientgrupp är också lite mer krävande eftersom vaccinationerna kommer att gå via barnavårdscentraler och barnmottagningar.

– Det tar lite mera tid än med vanliga friska vuxna, säger Stiernstedt.

Antalet fall i svininfluensan har fördubblats på nytt. Under förra veckan, vecka 45, noterades totalt 1 233 nya laboratoriebekräftade fall, jämfört med 776 under vecka 44. Totalt har nu 4 133 fall konstaterats i landet sedan epidemin startade, enligt färsk statistik som presenterades av Smittskyddsinstutet (SMI) på torsdagen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons