Annons
Nyheter

AU-topp till Sudan för att medla

Sudan • Publicerad 16 april 2023
Afrikanska unionens kommissionsordförande Moussa Faki Mahamat åker till Sudan för att medla i den konflikt som eskalerade i lördags. Arkivbild.
Afrikanska unionens kommissionsordförande Moussa Faki Mahamat åker till Sudan för att medla i den konflikt som eskalerade i lördags. Arkivbild.Foto: Evelyn Hockstein

Afrikanska unionens (AU) sänder sin kommissionsordförande som medlare till Sudan där strider rasar för andra dagen, meddelar unionen i ett uttalande.

Moussa Faki Mahamat har tackat ja till att "omedelbart" ta sig an uppdraget.

Annons

Unionen skriver att man efter ett möte om situationen i Sudan bett kommissionens ordförande att använda sitt inflytande för att skapa dialog och fredlig lösning mellan konfliktens parter. Målet är att få parterna att komma överens om ett eldupphör.

Några ytterligare detaljer gällande uppdraget är hittills oklara.

Unionen uttrycker samtidigt allvarlig oro för konflikten i Sudan och uppmanar de båda sidorna att "skydda civila, särskilt kvinnor och barn".

Tunga strider mellan landets två rivaliserande militärmakter, armén och halvmilitära RSF bröt ut i lördags. Hittills har över 50 civila, inklusive tre personer som jobbade för FN:s livsmedelsprogram WFP, dött till följd av våldsamheterna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons