Annons
Nyheter

AU-sändebud i Addis Abeba för medling

Sändebud från Afrikanska Unionen (AU) är i Etiopiens huvudstad Addis Abeba för att träffa landets premiärminister, som i går meddelade att militären inleder "slutfasen" i offensiven i regionen Tigray.
Etiopien • Publicerad 27 november 2020
En etiopier tittar på premiärminister Abiy Ahmed på nätet. Arkivbild.
En etiopier tittar på premiärminister Abiy Ahmed på nätet. Arkivbild.Foto: Samuel Habtab/AP/TT

Sändebuden från AU befinner sig i Addis Abeba "i syfte att hjälpa till att medla mellan konfliktens parter" i Etiopien, sade Sydafrikas president Cyril Ramaphosa tidigare i veckan.

Regeringen gav ett ultimatum till Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) att lägga ned vapnen. Ultimatumet gick ut i onsdags och avvisades av regionens ledare.

Annons

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed har sagt att han inte kommer att tala med ledarna för TPLF om de inte är besegrade eller ger upp.

Människorättsorganisationer befarar att civila kan drabbas hårt i offensiven. Enligt FN befinner sig runt 200 hjälparbetare i staden.

Tusentals människor tros ha dödats under tre veckors strider i Tigray och över 43 000 människor har flytt över gränsen till Sudan. FN bedömer att 1,1 miljoner etiopier kommer att behöva hjälp som en följd av konflikten.

Etiopiens federala regering har kapat tillgången till internet och telefonnätet och hindrar människor från att ta sig dit, vilket har gjort det svårt att bekräfta uppgifter om vad som händer där.

Det finns ännu inga tecken på att militären tagit sig in i regionhuvudstaden Mekele.

Fakta: Tigray

Regionen Tigray ligger i Etiopiens norra delar och befolkningen utgör omkring 6 procent av landets 109 miljoner invånare. Regionen utgjorde tillsammans med regionen Afar och delar av Eritrea kärnlandet i det äldsta Etiopien.

Huvudstad är Mekele.

Stommen i den gerilla som störtade diktatorn Mengistu Haile Mariams regim 1991 utgjordes av tigreaner vilka sedan kom att dominera den etiopiska politiken. Men deras inflytande har minskat under premiärminister Abiy Ahmeds styre och i slutet av förra året lämnade partiet TPLF, som domineras av tigreaner, den styrande koalitionen.

Sedan Abiy Ahmed kom till makten 2018 har en rad tigreanska befattningshavare blivit avsatta, sparkade eller åsidosatta – något som enligt den federala regeringen skett som ett resultat av insatser mot korruption. Tigreaner har å sin sida sett regeringens åtgärder som ett sätt att minska deras inflytande.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons