Annons
Nyheter

Åttaårings svininfluensadöd utreds

Finländsk polis ska utreda fallet med den åttaåriga flicka från Torneå som dog i svininfluensa, skriver finska tidningar.
Nyheter • Publicerad 9 november 2009

Att flickans död utreds av polis beror på att hon dog hemma och inte på sjukhus. Men enligt Dagens Nyheter vill polisen också undersöka om det finns försummelser i samband med att mamman kontaktade vården för att få hjälp.

Flickan dog förra måndagen efter några dagars sjukdom. I en insändare i tidningen Kaleva skriver mamman att hon blev avvisad av en läkare bara en timme innan flickan dog.

Annons

Totalt kontaktade mamman vården fem gånger. Hon kontaktade både hälsocentralen och centralsjukhuset i Torneå.

Kvällen innan flickan dog kontaktade mamman på nytt hälsocentralen när flickan blev sämre, men fick besked att fortsätta vårda henne hemma så länge hon inte fick andnöd.

Senare på kvällen blev flickans andning oregelbunden. Då ringde mamman för första gången centralsjukhuset och fick tala med en läkare.

Läkaren sade att det inte lönade sig att komma till sjukhuset då det inte gick att göra något vid den tidpunkten. Flickan skulle sova hemma under natten och komma på morgonen om det behövdes, skriver mamman i sin insändare.

En timme senare var flickan död.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons