Nyheter

Åtalad reporter: Jag har bara gjort mitt jobb

Den filippinska journalisten Maria Ressa riskerar fängelse för att ha förtalat en mäktig affärsman. Själv ser hon rättsfallet som ett försök att tysta kritisk rapportering mot president Rodrigo Duterte.
Filippinerna • Publicerad 14 juni 2020
Maria Ressa, publisher för nyhetssajten Rappler, riskerar tolv års fängelse för förtal. Pressfrihetsorganisationer ser åtalet som ett sätt att skrämma kritiska journalister.
Maria Ressa, publisher för nyhetssajten Rappler, riskerar tolv års fängelse för förtal. Pressfrihetsorganisationer ser åtalet som ett sätt att skrämma kritiska journalister.Foto: Aaron Favila
Filippinernas president Rodrigo Duterte. Arkivbild.
Filippinernas president Rodrigo Duterte. Arkivbild.Foto: Ace Morandante/AP/TT

På pappret handlar åtalet mot Maria Ressa om förtal av en affärsman, som i en artikel 2012 anklagades för kopplingar till människohandel och narkotikasmuggling.

Men i själva verket är fallet ett sätt för den filippinska regeringen att skrämma journalister och kritiker till tystnad, anser den tidigare CNN-journalisten Ressa, som för åtta år sedan grundade Rappler.

Nyhetssajten har haft en kritisk blick på president Rodrigo Dutertes så kallade krig mot knarket, som har lett till att tusentals personer med verkliga eller påstådda kopplingar till droghandel har dödats av polis under summariska former. Duterte har sedan han kom till makten ofta kritiserats för brott mot mänskliga rättigheter och organisationen Human Rights Watch har kallat hans brutala offensiv mot narkotikahandeln "mordisk".

Hotfulla besök

Sedan 2016 har angreppen mot Rappler och Ressa själv blivit allt fler, både i form av koordinerade attacker i sociala medier, hotfulla besök på redaktionen och verbala påhopp från Duterte själv. 2018 utnämnde den amerikanska tidskriften Time Ressa till årets person, tillsammans med bland andra den mördade saudiske journalisten Jamal Khashoggi.

– Det är ingen lätt tid att vara journalist, men vårt uppdrag är viktigare nu än någonsin tidigare, säger hon på en digital presskonferens med bland andra TT inför måndagens dom.

Åtalet gäller förtal på nätet, en omstridd lag som enligt nyhetsbyrån AFP täcker ett brett spektrum av brott – allt ifrån stalkning till barnpornografi. För att komma runt det faktum att preskriptionstiden redan hade löpt ut har åklagaren tagit fasta på att det gjordes ändringar i texten 2014. De gällde dock bara obetydliga detaljer och hade ingen betydelse för innehållet, enligt pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser (RSF), som följer fallet.

"Trovärdighet på prov"

– Rättegången kommer verkligen att sätta det filippinska rättssystemets trovärdighet på prov. Hon riskerar tolv års fängelse, vilket är tämligen allvarligt, säger Daniel Bastard, Asienchef på RSF, till TT.

Fallet Ressa är ett av flera exempel på hur acceptansen för fri journalistik har krympt sedan Duterte blev president 2016, enligt RSF. När han kom till makten fick han, efter ett mord på en reporter i Manila, frågan om hur han tänkte skydda journalister och svarade att journalister inte kan räkna med att skonas om de är "horungar".

– Det ger en tydlig fingervisning om hur han ser på oberoende och kritisk journalistik, säger Bastard, som kallar anklagelserna mot Ressa och Rappler för rena trakasserier.

"Inte gjort något fel"

Själv har Duterte avfärdat påståenden om inblandning i fallet, som enligt honom är "långt ifrån" en attack på pressfriheten. Maria Ressa väljer att sätta sin tilltro till det filippinska rättsväsendet.

– Vi är helt beroende av att domarna inte låter sig påverkas av politiska påtryckningar, att de grundar sina beslut på lagen. Jag hoppas på det, säger hon.

TT: Är du rädd?

– Det är en blandning av känslor. Det är klart att jag är rädd, men jag är också arg. Jag har inte gjort något fel, jag har bara gjort mitt jobb.

Fakta: Pressfrihet i Filippinerna

Filippinerna är ett av världens farligaste länder för journalister. Enligt pressfrihetsorganisationen Committee to Protect Journalists (CPJ) har 83 journalister dödats sedan 1992. Landet hamnar på plats 136 av 180 på Reportrar utan gränsers (RSF) globala pressfrihetsindex, med en nedåtgående trend från tidigare år.

År 2009 dödades minst 30 journalister, enligt vissa uppgifter omkring 40, i en massaker i Maguindanao, i vad CPJ har kallat den dödligaste attacken någonsin i sitt slag.

Utöver hot och våld kämpar många medier, däribland Rappler, med byråkratiskt krångel, som pressfrihetsorganisationer ser som obstruktion från statens sida. I maj tvingades det ledande tv-bolaget ABS-CBN släcka sina sändningar sedan kongressen vägrat att förnya dess sändningstillstånd. Fallet ska nu avgöras av Filippinernas högsta domstol.

Källa: CPJ, RSF

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.