Annons
Nyheter

Astra Zeneca siktar mot två miljarder doser

Den svensk-brittiska läkemedelsjätten Astra Zeneca har målet att producera två miljarder vaccindoser mot coronavirus.
Detta efter att ha ingått avtal med Cepi, som arbetar för att ta fram ett coronavaccin, och den Genève-baserade internationella vaccinalliansen Gavi.
Ekonomi • Publicerad 4 juni 2020
Astra Zenecas koncernchef Pascal Soriot hoppas att bolaget ska lyckas få fram två miljarder vaccindoser mot coronaviruset. Arkivibild.
Astra Zenecas koncernchef Pascal Soriot hoppas att bolaget ska lyckas få fram två miljarder vaccindoser mot coronaviruset. Arkivibild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Avtalen, som backas av Världshälsoorganisationen (WHO) och Microsoft-grundaren Bill Gates, dämpar oron över att bolagets första vaccinlager bara skulle distribueras till utvecklade länder.

Häromdagen blev det känt att Astra Zeneca är ett av de fem bolag som den amerikanska regeringen har valt ut som trolig tillverkare av ett coronavaccin.

Annons

Vaccinet AZD1222 (tidigare kallat ChAxOx1 nCoV-19) är framtaget vid Oxford-universitetet och licensierat till Astra Zeneca.

"Vi måste bidra"

Det är ännu oklart om vaccinet fungerar, och den osäkerheten gäller alla vaccinkandidater som håller på att utvecklas världen över.

Experterna uppskattar att det kommer att ta 12–18 månader att få fram ett säkert och effektivt vaccin.

– Man kan inte ägna tid åt att undra om det kommer att fungera. Vi måste bidra. Det är vad vi gör i industrin, vi satsar på någonting. Vårt fullständiga åtagande är att leverera till vaccinprogrammet, säger Astra Zenecas koncernchef Pascal Soriot.

Stort indiskt avtal

Torsdagens avtal innebär 300 miljoner doser åt Cepi och Gavi "för rättvis och skälig distribution" enlig Pascal Soriot.

Han säger också att Astra Zeneca har kommit överrens med företaget Serum Institute of India, världens största vaccinproducent räknat i doser. Det avtalet avser en miljard coronadoser till låg- och medelinkomstländer.

Därtill har USA reserverat 300 miljoner doser och Storbritannien 100 miljoner doser. Resterande 300 miljoner doser har ännu inte öronmärkta avnämare.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons