Annons
Nyheter

Astra Zeneca möjlig vaccinfinalist i USA

Ekonomi • Publicerad 3 juni 2020
Globalt pågår över 100 försök att utveckla ett vaccin mot t virussjukdomen covid-19. Svensk-brittiska läkemedelsbolaget Astra Zeneca ligger bra till i USA:s urvalsprocess. Arkivbild.
Globalt pågår över 100 försök att utveckla ett vaccin mot t virussjukdomen covid-19. Svensk-brittiska läkemedelsbolaget Astra Zeneca ligger bra till i USA:s urvalsprocess. Arkivbild.Foto: Sakchai Lalit/AP/TT

Den svensk-brittiska läkemedelsjätten Astra Zeneca är ett av de fem bolag som den amerikanska regeringen har valt ut som trolig tillverkare av ett vaccin mot coronaviruset, rapporterar The New York Times (NYT).

Övriga fyra läkemedelsbolag är Moderna, Pfizer, Johnson & Johnson och Merck.

Annons

De utvalda kandidatföretagen kommer att få ytterligare medel av regeringen, hjälp att genomföra kliniska tester samt finansiellt och logistiskt stöd, enligt tidningens källor.

Ännu finns inget godkänt vaccin mot virussjukdomen covid-19. Runt om i världen pågår över 100 försök att utveckla ett vaccin.

NYT-artikeln nämnde inte möjliga vaccin från bolagen Sanofi, Novavax och Inovio. Det är oklart om deras program påverkas av uppgifterna. Inom några veckor ska Vita huset meddela sitt beslut om vilka bolag som slutligen ska gynnas i vaccinframställningen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons