Nyheter

Assange får svenskt pr-stöd

Julian Assange har anlitat en svensk pr-byrå, vars vd Harald Ullman hävdar att Wikileaks grundare kommer till Stockholm inom kort.
Nyheter • Publicerad 11 november 2011
Foto: Kirsty Wigglesworth

För Assanges advokat här var detta en nyhet.

High Court (motsvarande hovrätten) i London avslog i förra veckan Assanges överklagan mot utlämning till Sverige på alla punkter. Hans advokater har till nästa vecka på sig att begära tillstånd för en prövning i Högsta domstolen.

Assange är häktad i sin utevaro i Sverige därför att polisen vill förhöra honom de sexbrott han misstänks för.

Enligt Dagens Media har Assange anlitat Ullman PR inför det väntande förhöret. Ägaren Harald Ullman bekräftar uppgiften för TT och berättar att Assange kommer "inom närtid".

– Det har jag ingen aning om och kan varken bekräfta eller förneka uppgiften, säger advokat Björn Hurtig till TT – och tycker att resplanen låter lite märklig.

Efter ett eventuellt beslut om utlämning kommer Assange antingen att transporteras med brittisk eller svensk eskort. Stockholmspolisen kommer att mörka både tidpunkt och plats för hans ankomst.

Troligen kommer han att släppas fri efter förhör. Många tvivlar på att det kommer att bli något åtal eftersom ord kommer att stå mot ord.

TT: Hur kan Assange bara åka hit, han har ju fotboja i Storbritannien?

– Jag har inga kommentarer till det, jag vet faktiskt inte, svarar Ullman.

TT

Wikileaks och Assange

Wikileaks grundades av australiern Julian Assange 2006 för att avslöja dokument som av politiska eller andra skäl hållits borta från offentligheten.

Tusentals hemligstämplade dokument, främst amerikanska, har lagts ut på sajten.

Bland Wikileaks viktigaste avslöjanden finns amerikanska militärens mord på civila och tortyr av irakiska fångar.

I slutet av november i fjol efterlystes Assange av Sverige, misstänkt för en våldtäkt, två fall av sexuellt ofredande och ett fall av olaga tvång. Han greps senare i Storbritannien.

Efter nästan ett års juridisk långbänk beslutade High Court i London den 2 november att Assange kan utlämnas till Sverige.

TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.