Annons
Nyheter

Ask vill ändra fildelningslagen

Fram till den 1 april nästa år kommer det att vara tämligen riskfritt med otillåten fildelning.
Nyheter • Publicerad 21 november 2008
Foto: SCANPIX

Justitieminister Beatrice Ask vill att den nya fildelningslagen bara ska gälla fildelning som begåtts efter det att lagen trätt i kraft.

Hennes besked på fredagen skapade viss förvirring, både bland politiker och branschfolk. Ingen verkade ha reflekterat över att den nya lag regeringen vill införa skulle ge film- och musikbranschen rätt att retroaktivt stämma folk.

Annons

Med den nya lagen får film- och musikbranschen möjlighet att i domstol få ut ip-adresser på fildelare, som man sedan kan skicka skadeståndskrav till. Enligt den lagrådsremiss som ligger, skulle det även gälla fildelning som ägt rum före 1 april nästa år, då lagen väntas träda i kraft.

Straffrättsligt får man inte stifta retroaktiva lagar i Sverige. I civil- och processrätt går det däremot. Så länge den nya lagen inte gör tillåtna handlingar otillåtna eller förändrar straffet, utan mer handlar om hur man ska få information om brott, så är principen att det gäller även brott som begåtts innan de nya reglerna trätt i kraft.

En självklarhet

Den principen vill Beatrice Ask inte följa.

– Det är inte någon som tidigare uppmärksammat att det får den effekten, och jag noterade det och kände att det där är väl ändå något som man bör fundera över. Om det går, så är det en väldigt bra sak att inte ha retroaktiviteten i det, säger hon.

Moderaten Karl Sigfrid, som är kritisk till lagen, blev måttligt imponerad över förändringen. ”Att en lag inte är retroaktiv är ingen eftergift. Det är en självklarhet”, skrev han i ett mejl.

– Vi har inte ens tänkt på det, sade vd Lars Gustafsson vid svenska Ifpi, som företräder skivindustrin.

Men han är kritisk till förändringen.

Kommersiell skala

– Vi kan inte ge några kommentarer förrän vi sett det färdiga förslaget men all försening eller uttunning av en så viktig lag är givetvis negativ för Sveriges upphovsmän, artister, musiker, skådespelare, författare och andra som försöker leva på sin upphovsrätt, sade Gustafsson.

Annons

Folkpartiets Camilla Lindberg är mer positiv.

– Det är bra men är bara en liten del av det som vi haft kritik mot, sade hon till TT.

Folkpartiet har efterlyst en gräns för kommersiellt bruk.

– Var går gränsen för kommersiell skala så att man inte jagar en hel ungdomsgeneration? Det är det krav som förts fram mest, sade Camilla Lindberg.

Huruvida Beatrice Ask vill göra ytterligare justeringar av förslaget, ville hon inte säga på fredagen. Avsikten är att lägga fram lagförslaget före jul.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons