Nyheter

Asien mindes tsunamin

Många av världens länder, i synnerhet de runt Indiska oceanen, mindes på lördagen den förödande tsunamin på annandag jul fem år tidigare.
Nyheter • Publicerad 26 december 2009
Sydostasien uppmärksammar att det har gått fem år sedan tsunamin.
Sydostasien uppmärksammar att det har gått fem år sedan tsunamin.Foto: David Longstreath

Vid en av massgravarna i den indonesiska staden Banda Aceh, en grav där omkring 14 000 döda lagts, satt 72-åriga Aminah gråtande och läste verser ur Koranen. Hon förlorade 40 anhöriga i flodvågen.

– Ingen i min familj överlevde tsunamin. Mina barn, barnbarn, bröder och systrar – alla är borta, det är bara jag kvar, berättade hon.

Aminah, som säljer kryddor, överlevde därför att hon råkade vara på en marknad en halvmil hemifrån när vattnet vällde in.

Massgraven är den som ligger närmast hennes hem, men hon vet inte om det är där alla i familjen är begravda. Många kan ha spolats ut till havs; de levde sitt liv längs stränderna.

Återuppbyggt

Nu står en ny stad på ruinerna av den gamla, men spåren av katastrofen är hjärtskärande. Nyhetsbyrån Reuters medarbetare besökte på femårsdagen en minnesstund på en plats i Banda Aceh där en fiskebåt landade på taket på ett tvåvåningshus, flera kilometer från kusten.

Sammanlagt krävde de förödande vågorna 226 000 människors liv i 13 länder. Indonesien drabbades värst, med över 166 000 döda. 543 svenskar miste livet, nästan alla i Thailand där totalt 5 398 liv gick till spillo.

I Sri Lanka hölls på lördagen två tysta minuter för de omkring 31 000 människor som dog. Flodvågen gjorde också en miljon lankeser hemlösa.

Lyktor och kransar

I det lilla fiskeläget Ban Nam Khem på Thailands västkust, som förlorade nära hälften av sina 5 000 invånare, höll tusentals buddhistmunkar bön.

– Alla själar från alla nationer, var ni än befinner er nu, ta emot munkarnas böner till er, sade Kularb Pliamyai som förlorade tio anhöriga.

I Phang Nga på västkusten och på ön Phuket samlades människor för att lägga ned blomsterkransar och låta lyktor sväva upp mot skyn vid skymningen.

I Ersta kyrka i Stockholm var en minnesgudstjänst utlyst till annandagens kväll.

Fem år efter flodvågen

Tsunamin annandag jul 2004 orsakades av en extrem jordbävning under havsbotten utanför Sumatra. Skalvets magnitud har angetts till 9,3.

Biståndsinsatserna sedan dess har omgetts av farhågor för korruption och kritik mot dålig samordning, men det har genomförts enorma arbeten. I Indonesien, där förödelsen blev störst, har man enligt regeringens sammanställning byggt 140 000 nya bostäder, 1 759 nya skolor, 363 broar och 13 flygplatser.

Röda Korset har uppfört 51 000 nya bostäder, merparten i Indonesien och på Maldiverna.

En regional asiatisk överenskommelse om katastrofhantering, i engelsk förkortning kallad Aadmer, trädde enligt tidningen Bangkok Post i kraft på julafton i år. Det är lång väg att gå innan överenskomna åtgärder, bland annat varningssystem, fungerar. Ännu har länderna inte enats om var – i Indonesien, Thailand eller Indien – varningscentret ska placeras.

Sedan tsunamin har flera katastrofer visat på behovet av samordning, exempelvis cyklonen Nargis i Burma för två år sedan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.